«Η κυβέρνηση έφυγε ήδη είναι σε αποδρομή από τώρα» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά στην έναρξη της ομιλίας της στη Βουλή, σχολιάζοντας την αποχώρηση στελεχών της κυβέρνησης από την αίθουσα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να στρέψει τα βέλη της τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα από τη συζήτηση και τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα, ότι επιλέγουν την πόλωση και το διχασμό.

Επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λέγοντας ότι η πόλωση δημιουργήθηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων, όταν διαμαρτύρονταν μαζί με τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι η δική της παράταξη είναι απέναντι. Την ίδια στιγμή κάλεσε τους κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη να απαντήσουν αν θα στηρίξουν την ενότητα ή θα συνεχίσουν τα παιχνίδια.

Η κα Γεννηματά επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν χρειαζόταν να καταθέσει τροπολογία για τις συντάξεις, αρκούσε να πει ότι θα στηρίξειτην πρόταση νόμου Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Ζητήσατε σήμερα να συζητήσουμε για αποφάσεις τις Eurogroup, τι να συζητήσουμε κ. Μητσοτάκη τα τετελεσμένα;», είπε η κα Γεννηματά, κατηγορώντας τον ότι άφησε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις συγκεκριμένες συμφωνίες γιατί τον βολεύει.

Ο κ. Τσίπρας είναι «ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ», με τη βοήθεια του «ακροδεξιού του συνεταίρου» είπε η κα Γεννηματά, και συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός, είπε ότι η ακροδεξιά είναι καταφύγιο απατεώνων, σημειώνοντας ότι κάτι ξέρει ο ίδιος για συνεργασίες με ακροδεξιά.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά και τυχοδιωκτισμό Τσίπρα και καιροσκοπισμό ΝΔ, ανέφερε η κα Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας ότι στην ομιλία του ο κ.Τσίπρας ήρθε και αυτοθαυμάστηκε, ακόμα και αν τον αμφισβητεί ο συγκυβερνήτης του.

Πανηγύριζαν και πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την τυπική λήξη του γ’ μνημονίου που ήταν όχι μόνο αχρείαστο, αλλά και χειρότερο και επαχθέστερο από τα προηγούμενα και προκλήθηκε από την καταστροφική τους πολιτική είπε η κα Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει αλλάδεν λέει ότι πόσο στοίχισε σημερινή επέτειος (σσ το δημοψήφισμα) στη χώρα.

Ακούσαμε να επικαλείται η κυβέρνηση τι λένε οι ευρωπαίοι εταίροι μας συνέχισε η κα Γεννηματά αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν τους δικούς τους λόγους να επιχαίρουν για τις αποφάσεις του Eurogroup, αφού όπως είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν ότι δεν έχουν οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα πλέον, έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα και αν δεν τα καταφέρουμε έχει μπει υποθήκη η δημόσια περιουσία και είναι εξασφαλισμένοι.

Η κα Γεννηματά τόνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν σημαίνουν το τέλος των μνημονίων, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδηνομοθετήσει νέα σκληρά μετρα, υπάρχει σκληρή εποπτεία, ενώ η τρόικα κάθε τρεις μήνες θα μας αξιολογεί και το Eurogroup θα μπορεί να επιβάλλει νέα μέτρα, ενώ όπως είπεδεν υπάρχει κούρεμα χρέους,μόνο αναβολή τόκων κατά 10 χρόνια.

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε την απόφαση σαφή υποχώρηση όχι μόνο από προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα συμφωνημένα των παρελθόντων ετών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενισχύει την ανάπτυξη, αντίθετα οιυποχρεώσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα καταδικάζουν τη χώρα να καλείται να τρέξει με μια βαρια μπάλα στο πόδι.

Δεν περιμένω απαντήσεις απλά επισημαίνω οτι τελείωσε η εποχή που μπορούσαν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό τόνισε η κα Γεννηματά.

Οι ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν έχουν βάση η κυβέρνηση συνεχίζει να φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε και τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι εφάπαξ επιδόματα και φιλοδωρήματα που επιστρέφουν μέρος όσων πήρατε από πολίτες. Κάλεσε δε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό αν εννοεί όσα λέει για κοινωνική πολιτική να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την πρόταση της ΔΗΣΥ για μη περικοπή συντάξεων. Αφού έχουμε καθαρή έξοδο και γίναμε κανονική χώρα, αφού δεν θα επιστρέψει η τρόικα και η κυβέρνηση αποφασίζει αποδείξτε το σήμερα, είπε η κα Γεννηματά και προειδοποίησε να μη διανοηθεί να παίξει κανείς παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων με αναβολή των περικοπών.

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις μεταμορφώσεις αυτής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία και όχι για τα συμφέροντα ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν δήθεν επανάσταση το 2015 και κατέληξαν μερκελιστές, ενώσήμερα ακούσαμε το απίθανο κάτω τα χέρια από τη Μέρκελ, όπως είπε.

Δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά προσωπεία, είστε Ιανός είπε η κα Γεννηματά απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα.

Κατηγόρισε ακόμα την κυβέρνηση ότι ηαναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για ένα εξάμηνο συμπίπτει με το χρόνο που ελπίζει να είναι στην εξουσία και την αντάλλαξαν με υποχωρήσεεις στο προσφυγικό, μετατρέποντας τη χώρα σε αποθήκη ψυχών για το δικό της βραχυπρόθεσμο όφελος.

Η κα Γεννηματά κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο.