Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπερνά πλέον η Τουρκία, αφού με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι όχι μόνο συνδέει την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, αλλά ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά… διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη»!
Η νέα προκλητική ενέργεια που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνει ότι η Τουρκία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της για τους έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς και σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σύγχρονο κράτος δικαίου.
Αποστολέας της επιστολής είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, με ημερομηνία 31 Μαΐου. Σ" αυτήν ο τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες», και στηλιτεύει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων. Καταγγέλλει επίσης την ελληνική Δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς «τιμωρία».
Ταυτόχρονα δε ο τούρκος αξιωματούχος στοχοποιεί την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή (που έχει μάλιστα και την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) διότι στην πρόσφατη Εαρινή Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής  Επιτροπής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία, στις 28 Μαΐου, έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής απευθυνόμενη στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είχε αναρωτηθεί γιατί μία τόσο ισχυρή χώρα, όπως η Τουρκία, εξαντλεί σε δύο νέους την αυστηρότητά της. Και είχε ρωτήσει ευθέως τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την παράνομη κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών.
ΚΑΙ… ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Αποκορύφωμα της νέας τουρκικής πρόκλησης αποτελεί η τελευταία παράγραφος της επιστολής, όπου μέσα σε μία γραμμή ο τούρκος αξιωματούχος με ωμό τρόπο και κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου αναφέρει: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι έλληνες στρατιώτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία». Στο τέλος μάλιστα ο Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ απευθύνει και συστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος-μέλος της ΕΕ».
Τις επόμενες ημέρες πάντως δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να απαντήσει στον τούρκο αξιωματούχο, καθώς το ύφος του και η προσπάθεια της Τουρκίας να νουθετήσει τόσο τον ίδιο όσο και την Εύα Καϊλή έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην ΕΕ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. «Κοτζάμ Τουρκία, τα βάζει με δύο νέους ανθρώπους μιας συμμαχικής χώρας! Τόσο μεγάλη η ανάγκη να δείξουν ισχύ με την απαράδεκτη επ" αόριστον κράτηση δύο Ελλήνων χωρίς δίκη; Μήπως ήρθαν σε δύσκολη θέση με την παρέμβασή μου για έκκληση στην κοινή λογική και τον σεβασμό του Δικαίου;» σχολιάζει στα «ΝΕΑ» η Εύα Καϊλή για την επιστολή-πρόκληση και την επίθεση προς το πρόσωπό της. Και προσθέτει: «Ούτε απειλές δέχομαι, ούτε θα σιωπήσω σε ασυνάρτητους συμψηφισμούς, ούτε θα πτοηθώ από αυτή την επίθεση να εντείνω τη προσπάθειές μου με κάθε ευκαιρία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι έλληνες στρατιωτικοί».
Και όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια ενώ οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι 128 ημέρες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και η Αθήνα αναζητεί τρόπους για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους. Προ ημερών μάλιστα ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού, έτσι ώστε να δώσει το επιχείρημα της μόνιμης κατοικίας, προκειμένου το τουρκικό δικαστήριο να μην έχει ερείσματα για την περαιτέρω κράτησή τους. Την ίδια ώρα το Μαξίμου αναμένει με ενδιαφέρον και το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.