Ζευγάρι Βρετανών, η πιθανή δηλητηρίαση του οποίου ερευνάται από τη βρετανική αντικατασκοπία, παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρη του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο. Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του είχαν δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι, ενώ το ζευγάρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην γειτονική πόλη Εϊμσμπερι.

Η Ντον Στέρτζες και ο Τσάρλι Ρόουλι, περίπου 40 ετών, που βρίσκονταν σε σπίτι της πόλης η οποία απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι, αρχικά θεωρήθηκε ότι είχαν κάνει υπερβολική χρήση ναρκωτικών, όμως τα συμπτώματά τους προκάλεσαν συναγερμό στις υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες παρατηρώντας τα υποπτεύθηκαν πιθανό νευροτοξικό παράγοντα. Γι’ αυτό άλλωστε εκλήθη και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που είχε κάνει τις έρευνες και στην περίπτωση του Σκριπάλ. Το ζευγάρι βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση στις 30 Ιουνίου, όμως μόλις χθες έγιναν γνωστές οι υποψίες των Αρχών.

Δείγματα της ουσίας που βρέθηκε στο σπίτι του ζεύγους έχουν σταλεί για εξέταση στο ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν. Πρόκειται για βρετανούς πολίτες που θεωρείται απίθανο να αποτελούν θύματα μιας στοχευμένης επίθεσης. «Πρόκειται για περιστατικό που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι. Χθες συνεδρίασε δύο φορές η ειδική επιτροπή για θέματα ασφάλειας της Βρετανίας Cobra.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει πολλά σημεία τα οποία ενδέχεται να επισκέφθηκε το ζευγάρι πριν από τη δηλητηρίασή του, καθώς ένα από τα σενάρια είναι να πέρασαν από κάποιο σημείο όπου υπήρχε η νευροτοξική ουσία με στόχο τους Σκριπάλ. Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί και στις δύο πόλεις. Στο Σάλσμπερι έκλεισε για το κοινό ο δημόσιος κήπος Κουίν Ελίζαμπεθ, ενώ αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί και μπροστά στην Εκκλησία των Βαπτιστών στο Εϊμσμπερι, όπου οι δύο ασθενείς είχαν παραστεί σε μια εκδήλωση το Σάββατο. «Είμαστε όλοι πολύ μπερδεμένοι και σοκαρισμένοι» είπε ο γραμματέας της εκκλησίας Ρόι Κόλινς. «Ασφαλώς η σύνδεση με το Σάλσμπερι και τα πρόσφατα γεγονότα προκαλούν ανησυχία» πρόσθεσε.

Ο 29χρονος Σαμ Χόμπσον, φίλος του ζευγαριού, δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ πως την Παρασκευή οι τρεις τους είχαν βρεθεί στο Σάλσμπερι και πέρασαν από πολλά μέρη που είχαν συνδεθεί με την υπόθεση Σκριπάλ. Το Σάββατο το πρωί η Στέρτζες ασθένησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο συνέβη και με τον Ρόουλι. Τόνισε πως οι Αρχές επικοινωνούν μαζί του συχνά για να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας του και εάν θα επηρεασθεί όπως οι φίλοι του.

Στις 4 Μαρτίου, ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε ένα παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι. Νοσηλεύτηκαν για πολλούς μήνες σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και ο πρώτος αστυνομικός που τους εντόπισε, ο Νικ Μπέιλι. Και οι τρεις ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο. Οι βρετανικές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή. Τα γεγονότα του Σάλσμπερι οδήγησαν σε διπλωματική κρίση και στη μεγαλύτερη αμοιβαία απέλαση διπλωματών στην Ιστορία των δύο χωρών.