Αυτή η νεανική Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κατάφερε να ξορκίσει την κατάρα των πέναλτι και να προκριθεί στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ. Ετσι, πλέον περιμένει το Σάββατο στη Σαμάρα τη Σουηδία, σε ένα παιχνίδι με έπαθλο το εισιτήριο στα ημιτελικά. Τα Τρία Λιοντάρια απέκλεισαν την Κολομβία επικρατώντας 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι και ενώ το παιχνίδι στην κανονική διάρκεια και την παράταση έληξε 1-1. Η Αγγλία νίκησε σε νοκάουτ παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 12 χρόνια, ενώ η πρόκριση στα πέναλτι ήταν η πρώτη στην ιστορία της στη διοργάνωση! Τις τρεις προηγούμενες φορές που οι νοκάουτ αγώνες είχαν οδηγηθεί στα πέναλτι είχε αποκλειστεί από τη Γερμανία (1990), την Αργεντινή (1998) και την Πορτογαλία (2006). Φυσικά αναφερόμαστε μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Χωρίς πανικό

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ μπορεί να διαθέτει ταλέντο και ενθουσιασμό, όμως δεν παύει να είναι η Εθνική Αγγλίας. Ετσι ακριβώς, άλλωστε, δέχθηκε την ισοφάριση στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων από τον Γέρι Μίνα, ενώ έως τότε τίποτα δεν έδειχνε πως θα άλλαζε το 1-0 που είχε διαμορφωθεί από το 57′ με το πέναλτι του Χάρι Κέιν.

Αλλά και στη διαδικασία των πέναλτι, χωρίς αμφιβολία όταν ο Οσπίνα απέκρουσε το σουτ του Χέντερσον, οι περισσότεροι στο Νησί θα φώναξαν «όχι πάλι τα ίδια». Η τύχη τους χαμογέλασε όμως όταν ο Ουρίμπε έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Τρίπιερ ισοφάρισε σε 3-3 και αμέσως μετά ο Τζόρνταν Πίκφορντ απέκρουσε το σουτ του Κάρλος Μπάκα. Στο τελευταίο πέναλτι ο Ντάιερ σκόραρε ξορκίζοντας παράλληλα το φάντασμα ενός νέου αποκλεισμού.

«Δεν είμαι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο, αλλά στην κρίσιμη στιγμή έπρεπε εγώ να κάνω αυτή την απόκρουση και το κατάφερα», είπε ο Πίκφορντ, ενώ ο Ερικ Ντάιερ που εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι δεν έκρυψε ότι είχε άγχος: «Αισθανόμουν την πίεση, καθώς δεν είχα βρεθεί ποτέ ξανά σε τέτοια στιγμή και μάλιστα σε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι. Ετσι το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πως έπρεπε να στείλω την μπάλα στα δίχτυα. Ο Πίκφορντ είναι ένας σπουδαίος τερματοφύλακας και αξίζει πολλά. Το ουσιαστικό είναι ότι δεν πανικοβληθήκαμε και αισθανόμασταν έτοιμοι για να πετύχουμε την πρόκριση».

Η Αγγλία είχε τον έλεγχο του ματς στη μεγαλύτερη διάρκεια, ωστόσο η σωστή και γρήγορα αμυντική αντίδραση της Κολομβίας ελάχιστες φορές επέτρεψε να κινηθεί με τις γρήγορες πάσες. Οι Κολομβιανοί αμύνονταν προσεκτικά και με υπομονή και προσπαθούσαν να πάρουν την μπάλα και να βγουν στην κόντρα. Ούτε κι αυτοί όμως μπόρεσαν να το καταφέρουν, καθώς οι επιστροφές των παικτών της Αγγλίας στην άμυνα ήταν ταχύτατες.

Προς την κορυφή

Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα έξι γκολ και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Ο αρχηγός της Αγγλίας ήταν ο πρώτος στη σειρά και στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ ακολούθησαν οι Ράσφορντ, Χέντερσον, Τρίπιερ και Ντάιερ. «Νομίζω ότι το αξίζαμε. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε την απογοήτευση της ισοφάρισης στην παράταση. Η διαδικασία των πέναλτι είναι δύσκολη υπόθεση. Είχαμε μιλήσει πολύ για αυτό και οι παίκτες διατήρησαν την ηρεμία τους. Είναι μία σπουδαία στιγμή για εμάς, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τη Σουηδία. Αυτά τα παιδιά έχουν δημιουργήσει τη δική τους ιστορία και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ακόμα στο σπίτι» δήλωσε μετά το ματς ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.