Σε τροχιά υλοποίησης διαπραγματεύσεων και προχωρημένων συζητήσεων βρίσκονται μια σειρά από οπλικά συστήματα όπως η αναβάθμιση των F-16, η αγορά σύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belharra και η ένταξη στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποβατικών σκαφών που αποσύρουν οι ΗΠΑ.

Τις εξελίξεις για τα εξοπλιστικά ανακοίνωσε χθες ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 βρίσκεται στην τελική φάση καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά και μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το υπουργείο αναμένει πως θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Νέα δεδομένα υπάρχουν όμως και για τις φρεγάτες τις οποίες επιθυμεί να αποκτήσει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Φαίνεται ότι το σχέδιο για ενοικίαση δύο φρεγατών εγκαταλείπεται καθώς ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι χθες και σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας κλιμάκιο της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών (DGA) για συνομιλίες με την ελληνική Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Οι συζητήσεις όμως αφορούσαν την απόκτηση γαλλικών stealth φρεγατών Belharra με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 2009. Η τότε απόφαση ανέφερε πως η χώρα μας επρόκειτο να συνάψει συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά έξι φρεγατών. Εκτιμάται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει από τη Γαλλία την πρώτη φρεγάτα το 2023.

Επαφές της Ελλάδας υπάρχουν όμως με τις ΗΠΑ και για άλλα οπλικά συστήματα –εκτός των F-16 –τα οποία οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρουν, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον Ελληνικό Στρατό. Το υπουργείο Αμυνας έχει αποστείλει κατάλογο με αμυντικό υλικό που χρειάζεται και περιμένει απάντηση. Για παράδειγμα –σύμφωνα με πηγές του υπουργείου –οι πεζοναύτες μας χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένα αποβατικά σκάφη (του ’60 και παλαιότερα). Γι’ αυτό επιδιώκει να πάρει σκάφη που αποσύρει ο αμερικανικός στρατός.

Ταυτόχρονα το ΥΕΘΑ ανακοίνωσε πως υπεγράφη το πρόγραμμα συνέχισης της τεχνικής υποστήριξης (followonsupport) για τα Μirage και προχωρά και αντίστοιχο πρόγραμμα για τα μεταφορικά αεροσκάφηC-27.