Κι όμως η οικονομική κρίση έπληξε και τον θεσμό των Νόμπελ. Η παραδοσιακή συναυλία με την οποία κλείνει η τελετή απονομής των Νόμπελ Ειρήνης, στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο, δεν θα δοθεί φέτος λόγω έλλειψης πόρων, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι διοργανωτές.

«Δεν υπάρχει συναυλία στα Νόμπελ Ειρήνης αυτή τη χρονιά», ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους το Ινστιτούτο Νόμπελ της Νορβηγίας και οι εταιρείες Warner Bros και Gyro.

«Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη μορφή και το περιεχόμενο της συναυλίας, όμως αντικατοπτρίζει επίσης τις οικονομικές δυσκολίες» που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dabgladet, ένας από τους λόγους είναι ότι η πολυεθνική αλυσίδα σουπερμάρκετ Rema 1000 αποφάσισε να μην σπονσοράρει πλέον τη συναυλία.

Η πρώτη συναυλία με την ευκαιρία της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε το 1994 στο Οσλο Σπέκτρουμ. Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες της ποπ, από τη Γουίτνεϊ Χιούστον μέχρι τη Λέιντι Γκάγκα, έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια.