Τον ρόλο του ως «γεφυροποιού» στη διάρκεια της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, υπογράμμισε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα της Προεδρίας, τόνισε πως η Ευρώπη «είναι το μέλλον μας και υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτή την Ένωση που μας ενώνουν, από εκείνα που θα μπορούσαν να μας χωρίσουν».

Ταυτόχρονα, αναφέροντας πως η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία στην ΕΕ σε μία εποχή αλλαγών, επισήμανε ότι αλλάζει η διεθνής τάξη, ωστόσο οι άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ στο παρελθόν, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η ελευθερία, που βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι στην Ευρώπη, είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητα και αυτόν τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» πρέπει κανείς να υπερασπιστεί και να διατηρήσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο, υπάρχει επίσης η πρόκληση να ανανεωθούν το οικονομικό και το κοινωνικό σύστημα, καθώς «σε πολλούς τομείς έχουμε γίνει πολύ γραφειοκρατικοί, πολύ ακριβοί και πολύ αργοί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε οικονομικά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο».

Σε σχέση με τη Ρωσία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε την πρόθεσή του να συμβάλει στην ενίσχυση των διαύλων διαλόγου με την Μόσχα, τονίζοντας πως «ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να υπάρξει μόνον με τη Ρωσία και όχι εναντίον της Ρωσίας».

Κατά την άποψή του , φυσικά και δεν μπορεί να υπάρχει αρμονική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα «ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή αυτό είναι που συνιστά την Ευρώπη», ωστόσο θα πρέπει κανείς να επικεντρώνεται σε αυτά που ενώνουν.

Η προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ανέλαβε η Αυστρία επίσημα προχθές Κυριακή από την προηγούμενη προεδρεύουσα Βουλγαρία, είναι για τη χώρα -η οποία είναι μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 1995 – η τρίτη μετά τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου συνολικά 300 συναντήσεις, 60 Συμβούλια Υπουργών από τα οποία τα 13 στην Αυστρία.

Για τις 20 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη στο Σάλτσμπουργκ μία ‘Ατυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με κύριο θέμα της το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη, θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αυστριακής Προεδρίας.