«Περίπου 80» πρόσφυγες του Aquarius και άλλους 52 του Lifeline, των δύο ανθρωπιστικών πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες γύρω από το θέμα των οποίων διχάστηκαν οι Ευρωπαίοι τον Ιούνιο, θα δεχτεί η Γαλλία όπως δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Μπρις, γενικός διευθυντής του γαλλικού Γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (OFPRA).

Οι μετανάστες, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, είναι κυρίως «Ερυθραίοι και Σουδανοί» που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ofpra. Αναμένεται να φθάσουν «άμεσα» στη Γαλλία, όπου θα τους δοθεί σύντομα το καθεστώς του πρόσφυγα.

Αφού επικρίθηκε επειδή δεν είχε προτείνει να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία που βρίσκονταν σε κίνδυνο, επικαλούμενη τον κανόνα του ναυτικού δικαίου που θέλει να προσεγγίζουν στο πιο κοντινό λιμάνι, η Γαλλία δεσμεύθηκε να υποδεχθεί ένα μέρος των επιβαινόντων που θα μπορούσαν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα.

Στην περίπτωση του Aquarius, το οποίο ελλιμενίστηκε στις 17 Ιουνίου στη Βαλένθια (Ισπανία) μεταφέροντας 630 μετανάστες έπειτα από το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών, «ακούσαμε 135 πρόσωπα» και «περίπου 80 θα μπορέσουν να επωφεληθούν της προστασίας της Γαλλίας», δήλωσε ο Μπρις.

Λίγο μετά την άφιξή τους, η ισπανική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως «σχεδόν οι μισοί μετανάστες» είχαν εκδηλώσει «τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο στη Γαλλία», και λίστα την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο περιελάμβανε συνολικά 286 πρόσωπα.

Η διαφορά με τους 135 εξηγείται από το γεγονός ότι «ορισμένοι προτίμησαν να παραμείνουν υπό την ευθύνη των ισπανικών αρχών», είπε ο Μπρις. Επιπλέον, η Γαλλία δεν παίρνει ανήλικους σε επιχειρήσεις αυτού του τύπου, καθώς το κράτος δεν είναι αρμόδιο για την υποδοχή τους (η αρμοδιότητα ανήκει στα γαλλικά διαμερίσματα).

Στη Μάλτα όπου αυτό το Σαββατοκύριακο τελείωσε η αποστολή ακρόασης από το Ofpra των μεταναστών του Lifeline, που προσδέθηκε στις 27 Ιουνίου στο λιμάνι της Βαλέτας, με περισσότερους από 230 μετανάστες, «52 πρόσωπα θα προστατευθούν», διευκρίνισε.