Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία για τη μετανάστευση φαίνεται να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο:

«Δεν είμαι ενήμερος για μια συμφωνία στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είμαι ενήμερος για μια συμφωνία δύο κομμάτων. Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς, της έχω ρίξει μια ματιά και έχω ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες να την εξετάσουν, μου φαίνεται ότι συνάδει με τον νόμο».

Η συντηρητική ένωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διευθέτησε μια διαφωνία με έναν από τους πολιτικούς εταίρους της για το θέμα της μετανάστευσης την Δευτέρα.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία καταυλισμών τράνζιτ για τους μετανάστες στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας θα πρέπει να εγκριθεί και από τον άλλο εταίρο στον συνασπισμό της Μέρκελ, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία θα επαναπροωθηθούν οι αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε αυτά.

Οι νόμοι της ΕΕ για το άσυλο προβλέπουν πράγματι «ζώνες τράνζιτ» στο έδαφος των κρατών-μελών όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστών, δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερς αξιωματούχος της ΕΕ.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως η Ένωση δεν θα μπορούσε να απορρίψει μια συμφωνία που ενισχύει την πιο ισχυρή κυβέρνηση της Ένωσης.

«Ακόμη και αν είναι αντίθετη με τους νόμους της ΕΕ – πόσα άλλα δεν συνάδουν με το κοινό δίκαιο, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης; Αυτή είναι μια πολιτική αποστολή προκειμένου να αποτραπεί η αναταραχή στη Γερμανία και άρα θα προχωρήσει ως τέτοια», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Αυστρία δήλωσε πως θα σκληρύνει τα νότια σύνορά της, αν το Βερολίνο προχωρήσει με το σχέδιο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους συνοριακούς ελέγχους κατά μήκος της ζώνης Σένγκεν όπου τα ταξίδια πραγματοποιούνται χωρίς ελέγχους.

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν τα γερμανικά κέντρα τράνζιτ και να γίνει η διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών με την Αυστρία, την Ιταλία και άλλες χώρες για τις επαναπροωθήσεις.