Το ημερολόγιο που κρατούσε ο διάσημος Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, τη χρονιά που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, βρέθηκε είκοσι χρόνια αργότερα και θα εκδοθεί τον επόμενο Οκτώβριο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ανακοίνωσε την Τρίτη η χήρα του, Πιλάρ δελ Ρίο.

Ο έκτος και τελευταίος τόμος των «Τετραδίων του Λανθαρότε», του νησιού των Καναρίων όπου έζησε ο συγγραφέας μέχρι τον θάνατό του το 2010, σε ηλικία 87 ετών, βρέθηκε κατά τύχη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, εξήγησε ηΠιλάρ δελ Ρίο, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου που εδρεύει στη Λισαβόνα.

«Νόμιζα ότι είχαν εκδοθεί όλα. Εξεπλάγην όταν αντιλήφθηκα ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε αυτό το βιβλίο», διευκρίνισε.

Ο ίδιος ο Σαραμάγκου πάντως είχε αναφερθεί σε αυτό το χειρόγραφο το 2001. «Δεν θα ήθελα, ακριβώς τη χρονιά που μου συνέβη κάτι το οποίο άξιζε να το αφηγηθώ, να μου πουν ότι δεν το έκανα», αστειεύτηκε κατά την παρουσίαση του πέμπτου τόμου των «Τετραδίων του Λανθαρότε».

Η έκδοση του ανέκδοτου ημερολογίου θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών από τη βράβευση του συγγραφέα με το Νόμπελ.