Αποσυνάγωγος του ποδοσφαίρου ή κορυφαίος του Μουντιάλ;

Είναι η ντροπή του δημοφιλέστερου αθλήματος ή ο πρίγκιπας που περιμένει να γίνει βασιλιάς;

Ο Νεϊμάρ διχάζει. Ακόμα κι όταν αναδεικνύεται κορυφαίος του αγώνα, όπως συνέβη στη νίκη της Βραζιλίας επί του Μεξικού, ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν καταφέρνει να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του για λάθος λόγους.

Η αντίδραση του ακριβότερου ποδοσφαιριστή του κόσμου που έμοιαζε να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα όταν ο Μεξικανός Λαγιούν τού πάτησε τον αστράγαλο άνοιξε έναν κύκλο συζήτησης ο οποίος μοιάζει με όλους τους προηγούμενους που είχαν θέμα τον Βραζιλιάνο: είναι τελικά θεατρίνος;

«Πιστεύω πως είναι η ντροπή του ποδοσφαίρου. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο χάρη σε έναν παίκτη. Είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και τα παιδιά που ασχολούνται με τα άθλημα». Σκληρά λόγια του προπονητή του Μεξικού Χουάν Κάρλος Οσόριο για τον ηγέτη της Βραζιλίας, τα οποία θα είχαν μικρή αξία αν δεν τα υιοθετούσαν πρώην άσοι και αναλυτές του αθλήματος.

«Παθητικός»

Εναντίον του καταφέρθηκε ακόμα και ο βρετανός ηθοποιός Μάθιου Λιούις, πιθανόν φοβούμενος μήπως του κλέψει ο Βραζιλιάνος κάποιον ρόλο. Οι πλατφόρμες των social media εξερράγησαν από τα σχόλια εναντίον του Νεϊμάρ, με τους κυβερνοπολίτες να τον κατηγορούν για θεατρινισμούς.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Αλαν Σίρερ τον περιέγραψε σε σχόλιό του στο BBC ως τον «απόλυτα παθητικό παίκτη».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις ικανότητές του. Είναι θαυμάσιος ποδοσφαιριστής. Αλλά πραγματικά είναι παθητικός όταν περιστρέφεται πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο σαν να ζει μια αγωνία» υπογράμμισε ο Σίρερ.

Σε άλλο σχόλιό του στα social media έγραψε: «Για όνομα του Θεού, Νεϊμάρ. Σταμάτα. Κουραστήκαμε απ’ αυτό».

Την ίδια λέξη –«παθητικός» –χρησιμοποίησε στην κριτική του για τον ποδοσφαιριστή και ο σχολιαστής του ITV Μάρτιν Ο΄Νιλ.

«Δεν θα ήθελα να τον δω να βγαίνει από το χειρουργείο ύστερα από αντιγριπικό εμβόλιο. Είναι κορυφαίος παίκτης αλλά και κορυφαίος θεατρίνος» δήλωσε ο βορειοϊρλανδός προπονητής.

«Επικηρυγμένος»

Από τους ελάχιστους που υπερασπίστηκαν τον Νεϊμάρ, εκτός φυσικά από τους συμπατριώτες του, ήταν η αργεντίνικη εφημερίδα «Ole». Σίγουρα αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τον ίδιο.

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο υπεράσπισης του ηγέτη του αιώνιου εχθρού, Ντιέγο Μασίας, παρομοιάζει τον Νεϊμάρ ως «επικηρυγμένο ποδοσφαιριστή».

Ο Βραζιλιάνος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τις υπερβολικές αντιδράσεις του στα μαρκαρίσματα, ωστόσο η στατιστική μάλλον τον δικαιώνει, αφού έχει δεχθεί τα περισσότερα φάουλ στο τουρνουά, 23. Ο Νεϊμάρ είναι πρώτος και σε άλλες κατηγορίες: έχει κάνει τις περισσότερες ντρίμπλες, 35, έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες, 16, και έχει εξαπολύσει τα περισσότερα σουτ προς την αντίπαλη εστία, 12. Αν υπήρχε κατηγορία και για τις προκλήσεις προς τους αντιπάλους, σίγουρα θα κατακτούσε κι εκεί την πρώτη θέση.

Ο Νεϊμάρ πιστεύει πως τα όσα λέγονται εναντίον του είναι μια προσπάθεια για να τον μειώσουν και δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την κριτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επηρέαζε την απόδοσή του.

«Στα δύο τελευταία παιχνίδια δεν μίλησα στους δημοσιογράφους γιατί υπήρχαν ήδη πολλοί που μιλούσαν για μένα. Το μόνο που θέλω είναι να αγωνίζομαι, να βοηθάω τους συμπαίκτες μου και την ομάδα μου».

Στα χνάρια του CR7

Ο ρόλος του Τιάγκο Σίλβα στη συμπεριφορά του Νεϊμάρ ίσως είναι καταλυτικός. Πριν από το παιχνίδι με το Μεξικό είχε δηλώσει πως περιμένει να δει επιτέλους το πραγματικό αγωνιστικό πρόσωπο του ηγέτη της Σελεσάο.

Ο Νεϊμάρ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, για να επανέλθει ο Τιάγκο Σίλβα, αυτή τη φορά εκθειάζοντάς τον.

«Είναι καταπληκτικό το πώς παίζει, ειδικά αν σκεφθείτε ότι βρισκόταν εκτός αγωνιστικής δράσης για πάνω από τρεις μήνες» είπε ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μιμηθεί τους συμπαίκτες του στην Παρί Σεν Ζερμέν, τον Καβάνι και τον Εμπαπέ, και να κάνει τα ίδια. Αρκεί να με ακούσει στα προημιτελικά».

Παρά την αίσθηση που έχει ο Νεϊμάρ πως προσπαθούν να τον μειώσουν ως παίκτη όσοι τού ασκούν κριτική, το όνομά του συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη μεταγραφική παραφιλολογία. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας, η Ρεάλ Μαδρίτης προσέφερε στην Παρί Σεν Ζερμέν 310 εκατ. ευρώ για να φέρει τον ποδοσφαιριστή στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η «Βασίλισσα» διέψευσε το ρεπορτάζ, την ίδια στιγμή που η ιταλική «Τούτοσπορτ» αποκάλυπτε πρόταση της Γιουβέντους στη Ρεάλ ύψους 120 εκατ. ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αν όπως όλα δείχνουν ο Πορτογάλος φύγει από τη Μαδρίτη, η Ρεάλ σίγουρα θα αναζητήσει τον αντικαταστάτη του. Και ο Νεϊμάρ θεωρείται ο ιδανικός να φορέσει τα παπούτσια του CR7 στο παλάτι της Βασίλισσας.

Τα «αλλά» είναι πολλά

\«Ο Νεϊμάρ είναι ο πιο ακριβός παίκτης στον ιστορία του ποδοσφαίρου, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ένας εθνικός ήρωας, δυνητικά ένας παγκόσμιος πρωταθλητής και μια απόλυτη ντροπή. Μπορείς να ολοκληρώνεις την πιο απλή δήλωση σχετικά με τον βραζιλιάνο σουπερστάρ με ένα τεράστιο “ΑΛΛΑ”».

Η αμερικανική εφημερίδα «USA Today» αποδομεί τον ηγέτη της Βραζιλίας και υπογραμμίζει τη μοναδική ικανότητά του να ξεπερνά τους έντονους πόνους που νιώθει από τα χτυπήματα των αντιπάλων του και να τρέχει ύστερα από ένα λεπτό με όση δύναμη έχει: «Είναι απλώς ένας απατεώνας, ένας βουτηχτής, ένας προσομοιωτής, ένας ηθοποιός ή οποιαδήποτε άλλη λέξη χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να περιγράψει κάποιον που προσπαθεί να κλέψει χωρίς ντροπή, κάνοντας τον διαιτητή να τιμωρήσει τον αντίπαλο».

Η εφημερίδα ανακαλεί το ματς της Βραζιλίας με τη Σερβία, όταν ο Νεϊμάρ δέχτηκε ένα όχι ιδιαίτερα σκληρό μαρκάρισμα, όμως έπεσε και περιστράφηκε κοντά στις πέντε φορές σαν να είναι πρωταθλητής της ενόργανης και παρουσίασε πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 9,2. Κόντρα στην Κόστα Ρίκα παραπλάνησε αρχικά τον διαιτητή κερδίζοντας πέναλτι – ακυρώθηκε από το VAR. Η κορυφαία του στιγμή ήταν στο παιχνίδι με το Μεξικό, όπου, κατά τον ηθοποιό Αστον Κούτσερ, ο Νεϊμάρ κατέκτησε το Οσκαρ.