Άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία» ξεκίνησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τη στιγμή που στην γείτονα φουντώνουν τα σενάρια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 ή 16 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, προκειμένου να πείσει τους πολίτες των Σκοπίων, δε διστάζει να επαναλαμβάνει συνεχώς σημεία της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα», ενώ ο ίδιος δεν παύει να δηλώνει «Μακεδόνας».

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή των Σκοπίων στην ιστοσελίδα Balkan Insight, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «άτυπη» εκστρατεία προώθησης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομά της, με στόχο να βάλει μια θετική πινελιά στη συμφωνία, η οποία τώρα πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα» δήλωσε στην ιστοσελίδα η ίδια πηγή.

«Μακεδονική γλώσσα – προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes [για όλες τις χρήσεις]» ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο. Συνοδεύτηκε δε, από μια φωτογραφία του μέσα στο ψηλό μνημείο «Makedonium» στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903.

Μια άλλη ανάρτηση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής: «Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό».

Ο υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας, Ρόμπερτ Πόποβσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην γίνει μια παραδοσιακή εκστρατεία, σύμφωνα με το Balkan Insight. «Δεν θα υπάρξει καθόλου προπαγανδιστικό υλικό όσον αφορά την προετοιμασία διαφημίσεων» δήλωσε ο Πόποβσκι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιθανώς μια άμεση προσέγγιση, εξηγώντας τη συμφωνία μέσω άμεσων συναντήσεων με τον λαό και χρησιμοποιώντας μόνο την εθνική τηλεόραση και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζάεφ ανήρτησε άλλη μια φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, η οποία φέρει το μήνυμα: «Ναι, για την ένωσή μας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ!»

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε, επίσης, σε πολίτες της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς – πείτε Ναι στο μέλλον μας» αναφέρει το Balkan Insight.