Καθιερώθηκε το 2007 με σκοπό να διαφωτίσει το κινηματογραφόφιλο κοινό πάνω σε ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και να διευκολύνει τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο παρελθόν έχουν διακριθεί φιλμ όπως «Η άκρη του ουρανού» του Φατίχ Ακίν, «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι. Είναι το Βραβείο Lux και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι δέκα ταινίες που θα το διεκδικήσουν ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, επιβεβαιώνοντας την έμφαση του θεσμού στη σκηνοθετική ποικιλομορφία και στην κατά το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση.

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ετσι, στη φετινή δεκάδα βρίσκει κανείς το «Girl» του πρωτοεμφανιζόμενου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, μια «ιστορία ενηλικίωσης» για μια διεμφυλική χορεύτρια που αντιμετωπίζεται υποστηρικτικά από τον περίγυρό της, αλλά μέσα της βράζει· το «Border» του Ιρανοδανού Αλί Αμπάσι, που προ μηνών διακρίθηκε με το βραβείο «Ενα κάποιο βλέμμα» στις Κάννες κι έχει πρωταγωνίστρια μια 40χρονη φρουρό αεροδρομίου που αισθάνεται «φρικιό» αλλά βρίσκει παρηγοριά σε έναν εγκληματία· το «U-July 22» επίσης, ένα εντυπωσιακό μονοπλάνο που καταγράφει την επίθεση του ακροδεξιού τρομοκράτη Αντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία και που δίχασε τη φετινή Μπερλινάλε, αλλά και τέσσερις ταινίες γυρισμένες από γυναίκες, μεταξύ των οποίων δύο ντοκιμαντέρ, που πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται στη δεκάδα του Lux: το «Silence of Others» των Αλμουντένα Καρακέντο και Ρομπέρ Μπαχάρ, με θέμα τη δικτατορία του Φράνκο, καθώς και το «Other Side of Everything» της Μίλα Τούραλιτς, για την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας.

Οι άλλες δύο είναι το «Lazzaro Felice» της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάκερ, μια παραβολή για την Ιταλία της κρίσης που διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, αλλά και το «Mug» της Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα, μια σάτιρα για τη θρησκεία στη σύγχρονη Πολωνία, που στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο. Ο κατάλογος των υποψήφιων ταινιών συμπληρώνεται από το «Donbass» του Ουκρανού Σεργκέι Λόζνιτσα (βασισμένη σε αληθινά γεγονότα στην ομώνυμη πόλη της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία), το «Styx» του Αυστριακού Βόλφγκανγκ Φίσερ (για την προσωπική ευθύνη στο προσφυγικό ζήτημα), αλλά και το «Woman at war» του Ισλανδού Μπενεντίκτ Ερλινγκσον που παρακολουθεί τον αγώνα μιας γυναίκας εναντίον ενός εργοστασίου αλουμινίου, το οποίο ρυπαίνει το περιβάλλον.

Οπως προβλέπεται, από τις δέκα ταινίες θα περάσουν στην επόμενη φάση τρεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στα τέλη του Ιουλίου, στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Κατόπιν θα υποτιτλιστούν σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προβληθούν σε όλες τις χώρες της στη διάρκεια των Lux Film Days, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου που το βραβείο Lux θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο.