Συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου ΑνγκελαΜέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) επετεύχθη πριν από λίγο.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάνει δηλώσεις μετά την επίτευξη της συμφωνίας

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε καλό συμβιβασμό», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU).

«Θα εγκαταστήσουμε στη Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Ετσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα γίνεται αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στη δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοινώνει τη συμφωνία

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η εφημερίδα Bild, η οποία είχε προαναγγείλει τη συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα, αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν στη Βαυαρία, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, κλειστά κέντρα ασύλου όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Πρόκειται για «ζώνες τράνζιτ», όπως χαρακτηρίζονται, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο.

Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους, στη βάση διμερών συμφωνιών, στις χώρες όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Οπως σημείωνε η εφημερίδα, η Μέρκελ φαινόταν ότι θα δεχόταν την πρόταση παρότι η ίδιαφέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή, π.χ. προς την Ιταλία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Δεν λείπουν πάντως οι διαφορετικές φωνές στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε όλες τις αντιδράσεις, κομμάτων και οργανώσεων, για τη συμφωνία