Η ανάσα που έδωσε στην Ανγκελα Μέρκελ η συμφωνία στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό δεν κράτησε ούτε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το βράδυ της Κυριακής έπρεπε να προετοιμάζει τη δήλωσή της για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Με κομμένη την ανάσα η Μέρκελ και το προεδρείο του CDU στο Κόνραντ Αντενάουερ Χάους περίμεναν τη συνέντευξη Τύπου του Χορστ Ζεεχόφερ στο Μόναχο, που αναβαλλόταν συνεχώς. Μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα ήρθε η είδηση από κομματικούς κύκλους του CSU ότι ο Ζεεχόφερ παραιτείται από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU.

Αμέσως δεύτερη είδηση ότι ο κοινοβουλευτικός ηγέτης Αλεξάντερ Ντόμπριντ δεν αποδέχεται την παραίτηση Ζεεχόφερ. Αλλά μόνο η παραίτηση και η αντικατάστασή του με άλλον υπουργό θα μπορούσε πλέον να διατηρήσει τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ζεεχόφερ παραιτείται από υπουργός της κυβέρνησης της Μέρκελ, τώρα του κόστισε και την προεδρία του κόμματος. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαδοχής του στο CSU ρυθμίζονταν χθες τα μεσάνυχτα σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που είναι πλέον ο ισχυρός άνδρας του τραυματισμένου CSU.

Χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες για να αποκτήσει η Γερμανία τη σημερινή της κυβέρνηση, τον νέο μεγάλο συνασπισμό CDU-CSU / SPD. Η τύχη της κυβέρνησης έπειτα από 100 ημέρες κρίθηκε σε δύο λέξεις: «Ισοδύναμο αποτέλεσμα». Τέτοιο αποτέλεσμα ήθελε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να έχει η «ευρωπαϊκή λύση» που επεδίωξε στις Βρυξέλλες. Ισοδύναμο με το αποτέλεσμα που είχε η δική του «εθνική» λύση, να επαναπροωθεί η Γερμανία ήδη από τα σύνορα τους πρόσφυγες που καταγράφηκαν και ζήτησαν αλλού άσυλο. Κατά την εκτίμησή του, η συμφωνία στην ΕΕ «δεν είναι ισοδύναμου αποτελέσματος», είπε ο Ζεεχόφερ πηγαίνοντας χθες το απόγευμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) στα κεντρικά του κόμματος στο Μόναχο. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε το Σάββατο το βράδυ με την καγκελάριο Μέρκελ έληξε χωρίς δηλώσεις. Το «Σχέδιο Μετανάστευση» που διένειμε στην ηγεσία του CSU περιλαμβάνει και τις άμεσες επαναπροωθήσεις στα σύνορα, τις οποίες είχε εξαγγείλει για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η Μέρκελ, που είχε απειλήσει τον υπουργό Εσωτερικών με έξωση από την κυβέρνηση, ξεκίνησε δύο ώρες αργότερα τη συνεδρίαση του προεδρείου του δικού της κόμματος CDU στο Βερολίνο. Θεωρεί «ισοδύναμου αποτελέσματος» τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Και στη «θερινή συνέντευξη» στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF, χθες το βράδυ, επέμεινε στη γραμμή της ευρωπαϊκής λύσης, την οποία ακολουθεί με συνέπεια. Η αρχή της είναι: «Οχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση, όχι εις βάρος τρίτων», είπε η Μέρκελ. «Υποστηρίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τονίστηκε ότι εθνικοί μονόδρομοι θέτουν σε κίνδυνο τη Σένγκεν», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή της, η καγκελάριος απέφυγε να δεσμευθεί τι θα πράξει στην περίπτωση που ο υπουργός της Ζεεχόφερ προχωρήσει στην υλοποίηση της δικής του εθνικής, γερμανικής λύσης. Επρεπε να περιμένει στο κεντρικά του CDU μέχρι τα μεσάνυχτα για την τελευταία πράξη ενός θρίλερ που οδήγησε την κυβέρνησή της στο όρια της διάλυσης.

Ο Βίκτορ Ορμπαν στο Βερολίνο την Πέμπτη

Την Πέμπτη η Μέρκελ υποδέχεται στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Βάσει του αρχικού προγράμματος, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Αλλά παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν ο Ζεεχόφερ θα είναι μέχρι τότε υπουργός σε κυβέρνηση της Μέρκελ.