Αλληλοκατηγορίες, προσωπικές επιθέσεις παλαιών… συντρόφων και συναγωνιστών και δύο γραμμές σχετικά με την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, συνθέτουν το σκηνικό του κόμματος που θυμίζει Βαβελ.
Μια μόλις ημέρα μετά την δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι είναι έτοιμος να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανοίγει «παράθυρο» για κυβέρνηση ανοχής.
«Αν έρθει η συμφωνία, θα αποσύρουμε τους υπουργούς από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν μεν τους υπουργούς τους, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ελέχθη ότι θα ρίξουμε την κυβέρνηση». «Είναι άλλο πράγμα ρίχνω την κυβέρνηση και άλλο καταψηφίζω την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από το κόμμα παραδίδοντας την έδρα του αν διαφωνήσει με την κεντρική γραμμή του κόμματος.
Η δήλωση αυτή έρχεται εκ πρώτης όψεως σε αντίθεση με το πολιτικό «παιχνίδι» του αρχηγού του, Πάνου Καμμένου, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Βεβαίως, άλλοι πολιτικές παρατηρητές τονίζουν ότι και ο υπουργός Αμυνας δεν ξεκαθαρίζει ποια ακριβώς θα είναι η θέση του αν έρθει η συμφωνία. Χθες είπε συγκεκριμένα: «
«Για μας το θέμα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Και στο τέλος-τέλος, ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για το αναγκαίο καλό. Εμείς λοιπόν όταν έρθει η ώρα και αν έρθει η ώρα, αυτή την εντολή θα την εκτελέσουμε με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε. Την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση».
Επομένως, απόσυρση θα μπορούσε να σημαίνει και αποχώρηση των στελεχών τους από κυβερνητικές θέσεις αλλά ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, κάτι που κάνει άλλωστε και σήμερα καθώς η συμφωνία είναι πραγματικότητα αλλά ο κ. Καμμένος κάθεται δίπλα – δίπλα στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό.

Για Λαζαρίδη και χρηματισμούς

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στον Γιώργο Λαζαρίδη που αποχώρησε απο την κοινοβουλευτική ομάδα εκτίμησε πως φοβήθηκε για την οικογένεια του εξαιτίας των απειλών που δέχονταν.
Από την μεριά του ο Γ. Λαζαρίδης η απάντηση στα περί χρηματισμού που ανέφερε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν πως «είναι αδιανόητο ο ΥΕΘΑ να θεωρεί ότι η εθνική ευαισθησία, ο πατριωτισμός και η προσπάθεια υπεράσπισης της Μακεδονίας μας, είναι αποτέλεσμα χρηματισμού ή διαπλοκής».
«Αποτέλεσμα χρηματισμού και διαπλοκής είναι η εγκατάλειψη των ιδεωδών και των εθνικών δικαίων της πατρίδας. Επομένως, αλλού θα πρέπει να κατευθύνονται αυτές οι κατηγορίες. Δεν θα ανοίξω διάλογο. Αφήνω τον Πάνο Καμμένο να πορευτεί μόνος του σε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο που επέλεξε», επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης.
Στην συνέχεια, όμως, ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ του απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση λέγοντας του πως “δεν δικαιούται να ομιλεί”. “Η εθνική ευαισθησία και η υπεράσπιση της πατρίδας είναι υπόθεση γενναίων ανδρών. Ανήκει ο κ. Λαζαρίδης σε αυτούς; Οι πράξεις του έδειξαν πως όχι. Ας τον συνοδεύει από δω και στο εξής η ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Τοσουνίδης.