Το είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την τελευταία συνάντηση του Κύκλου Ιδεών. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους είναι κάτι ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη. Δεν διεκδίκησε την πατρότητα της ρήσης. Μνημόνευσε τον Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο είχε περάσει απίστευτα μερόνυχτα όταν προσπαθούσε – και τα κατάφερε – να κουρέψει το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012.

Εφερα στο μυαλό μου και τον Βενιζέλο και τον Νταλάρα διαβάζοντας την έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει κανείς πως μια λάθος «πινελιά» στις προβλέψεις για την ανάπτυξη ή τα πλεονάσματα μπορεί να βάψει μαύρο τον καμβά του χρέους των επομένων δεκαετιών. Η βιωσιμότητα πάει περίπατο, αν τα νούμερα δεν είναι ακριβώς όπως τα ζωγράφισαν οι τεχνοκράτες του ESM.

Καμπανάκι κινδύνου

για το περιθώριο λάθους

Μια ανάλυση του ινστιτούτου Berenberg χτύπησε καμπανάκια. Πολλά τα θετικά, λένε οι αναλυτές, στην απόφαση του Eurogroup αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και τα περιθώρια για λάθη είναι υπαρκτά. Στο θέμα των περιθωρίων, οι παρατηρήσεις του γερμανικού ινστιτούτου ξυπνούν μνήμες ζόρικες. «Η Ελλάδα ήταν ήδη στον δρόμο προς την ανάκαμψη το 2014. Ωστόσο, μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών και των δανειστών διέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης τρία χρόνια μετά. Για να αποφύγει την επανάληψη αυτής της επώδυνης κατάστασης, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Μου φαίνεται σαν να πανηγυρίζουμε γιατί καταφέραμε, μετά την πρόκληση χάους, να επιστρέψουμε στο 2014.

Κληρώνει για ΕΛΠΕ με

όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Σήμερα εκτός απρόοπτου το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασίσει για το ποια από τα πέντε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ θα περάσουν στον επόμενο γύρο. Πρόκειται για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς τον αριθμό των επενδυτών που θα κληθούν να διεκδικήσουν το 50,1% του ομίλου. Ανάμεσα σε αυτά είναι κι εκείνο που θέλει δύο σχήματα να προκρίνονται και συνεπώς οι πιθανότητες για υψηλό τίμημα, μειώνονται…

Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, λένε κάποιες άλλες πληροφορίες, και συνεπώς να μην αποκλείεται η εμφάνιση και άλλων επενδυτών, οι οποίοι θα κολλήσουν… στις εταιρείες που θα περάσουν στη δεύτερη φάση.