Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας επέμεινε την Παρασκευή στην απόφασή της ν’ απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας για ανεφοδιασμό ή αποβιβάσεις του πλοίου μη κυβερνητικής οργάνωσης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στ’ ανοικτά της Λιβύης.

Πρόκειται για την τρίτη απαγόρευση εντός του μήνα, που επαναλήφθηκε μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό ζήτημα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε επίσημο αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών – επικεφαλής του είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι – ν’ αρνηθεί την είσοδο στα ιταλικά λιμάνια του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms, το οποίο χαρακτηρίζεται στο αίτημα «κίνδυνος» για τη δημόσια τάξη.

«Κανένα σχόλιο»

Πριν συμπληρώσει ένα μήνα στην εξουσία, ο Σαλβίνι έχει ήδη μετατραπεί στην αιχμή του δόρατος της νέας πολιτικής της Ρώμης να κλείνει τα λιμάνια στα πλοία οργανώσεων αρωγής που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες από τα υπερφορτωμένα πλεούμενα των διακινητών στη Μεσόγειο.

Το Aquarius, με περίπου 630 μετανάστες, και το Lifeline, με άλλους περίπου 230, κατέληξαν αντίστοιχα στην Ισπανία και τη Μάλτα όταν η Ρώμη τους απαγόρευσε να δέσουν στα ιταλικά λιμάνια νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Στο πλοίο της ProActiva Open Arms δεν επιβαίνουν μετανάστες.Εκπρόσωπος της ΜΚΟ δήλωσε πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Ο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισαν θετική για τη χώρα τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το κείμενο δεν υποχρεώνει ρητώς άλλες χώρες της ΕΕ να μοιράζονται την ευθύνη της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο ή της υποδοχής τους.

Πάνω από 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας από το 2014, στην πλειονότητά τους αφού διασώθηκαν στ’ ανοικτά της Λιβύης από μη κυβερνητικές οργανώσεις, εμπορικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και πολεμικά διαφόρων κρατών.

Πάνω από 1.000 νεκροί

Η Ιταλία φιλοξενεί περίπου 170.000 μετανάστες σήμερα. Ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί δραστικά φέτος.

Από τη Λιβύη, το βασικό εφαλτήριο των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές χωρών μελών της ΕΕ, έχουν μειωθεί κατά 80% και πλέον.

Οι θάνατοι στη θάλασσα υπολογίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη ότι έχουν ξεπεράσει τους 1.000 εντός του 2018. Η εκτίμηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη ναυτική τραγωδία με τουλάχιστον 100 θύματα που γνωστοποιήθηκε χθες.