Πολιτικό σεισμό χαρακτηρίζουν στην Ουάσιγκτον τη συνταξιοδότηση του δικαστή Αντονι Κένεντι από το Ανώτατο Δικαστήριο, που θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια ζωές. Ο πρόεδρος Τραμπ που θα επιλέξει τον αντικαταστάτη τού 82χρονου Κένεντι, ο οποίος ήταν από τους δικαστές που άλλοτε λάμβανε προοδευτικές και άλλοτε πιο συντηρητικές αποφάσεις, θα βάλει σίγουρα στη θέση του κάποιον υπερσυντηρητικό νομικό, θέτοντας έτσι τη στάμπα του σε αποφάσεις που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από την παραμονή του στον Λευκό Οίκο.

Οι πρόεδροι πάνε κι έρχονται και οι πολιτικές τους ανατρέπονται, όπως έκανε ο Τραμπ με αρκετούς νόμους του Ομπάμα, όμως οι δικαστές είναι ισόβιοι στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που, σύμφωνα με αναλυτές, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή των αμερικανών πολιτών σε σύγκριση με αντίστοιχα δικαστήρια άλλων χωρών. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα, ο πρόεδρος επιλέγει τον αντικαταστάτη κάθε δικαστή που αποχωρεί. Κάποιοι πρόεδροι δεν είχαν την ευκαιρία αυτή, παρότι έκαναν δύο θητείες. Ο Τραμπ μέσα σε ενάμιση χρόνο διορίζει δύο.

Ο διάδοχος του Κένεντι «μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της αμερικανικής Δικαιοσύνης για δεκαετίες», προειδοποίησε η επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή Νάνσι Πελόζι. «Το μέλλον της δημοκρατίας μας κινδυνεύει». Και το Φιλελεύθερο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο δεν έκρυψε τους φόβους του: «Νομίζατε ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν τρομερές; Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέξει και άλλον δικαστή, έχουμε μπροστά μας 30 με 40 χρόνια σκληρών επιθέσεων στα δικαιώματά μας».

Η ψήφος του Κένεντι ήταν η κρίσιμη στο δικαστήριο αυτό, εδώ και μία δεκαετία. Από τα υπόλοιπα οκτώ μέλη, οι τέσσερις ήταν συντηρητικοί και οι άλλοι τέσσερις πιο προοδευτικοί, οπότε εκείνος, πότε προς τη μια πλευρά και πότε προς την άλλη, έδινε τον τόνο. Οι περισσότερες αποφάσεις του δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια λήφθηκαν με ψήφους 5-4. Η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τον αντικαταστάτη του πιστεύεται ότι θα είναι άκρως συντηρητική, με στόχο να τεθούν περιορισμοί στις αμβλώσεις και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Τώρα, σε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεδρίας του, ο Τραμπ μπορεί να στρέψει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου προς τα δεξιά για τις επόμενες δεκαετίες.

Από τα εννιά μέλη του δικαστηρίου, ο Κένεντι, που αποχωρεί από τη θέση αυτή έπειτα από 30 χρόνια, είχε ταχθεί στο πλευρό των πιο φιλελεύθερων για τα δικαιώματα των γυναικών και των γκέι καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων όσων κρατούνταν επί καιρό, χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο. Από την άλλη όμως είχε ταχθεί με τους συντηρητικούς δικαστές στις αποφάσεις για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των εκλογών του 2000 (μεταξύ Μπους και Γκορ), για την οπλοχρησία και για το δικαίωμα ψήφου.

Η προηγούμενη απόφαση του Τραμπ αφορούσε τον νέο συντηρητικό δικαστή Νιλ Γκόρσατς που αντικατέστησε πέρυσι τον επίσης συντηρητικό Αντονιν Σκάλια. Οι αναλυτές φοβούνται ότι στο στόχαστρο θα μπει μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις στις ΗΠΑ, η περίφημη υπόθεση «Ρο εναντίον Γουέιντ», που προστατεύει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Οι τέσσερις συντηρητικοί δικαστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους και αναμένεται ότι με την πρώτη ευκαιρία θα αλλάξουν την απόφαση. Υπό αναθεώρηση πιστεύεται ότι θα μπει, με τον νέο συντηρητικό δικαστή, και η υπόθεση «Ομπεργκεφελ εναντίον Χότζες» που προστατεύει το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στον γάμο. Επίσης θεωρείται ότι κινδυνεύουν εργατικοί νόμοι που προστατεύουν δικαιώματα των εργαζομένων.