Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταγράψει πρόοδο στις συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βρετανική πρόταση που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα θα είναι «βαρυσήμαντη και εφικτή».

«Για το Brexit έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά τεράστιες και σοβαρές διαφωνίες παραμένουν, κυρίως σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Τώρα περιμένουμε την Λευκή Βίβλο του Ηνωμένου Βασιλείου και ελπίζω ότι θα περιλαμβάνει εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω για μία ακόμη φορά ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιθυμεί «μία φιλόδοξη σύμπραξη» με την Βρετανία στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας μετά την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ τον Μάρτιο 2019. «Μία σύμπραξη όμως που θα βασίζεται στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».