Η εβδομάδα των παθών τελειώνει. Από Δευτέρα αρχίζει η εβδομάδα της κρίσης για δύο κεντρικές μορφές της σημερινής Γερμανίας: τον προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιόαχιμ Λεβ και την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο Λεβ δεν ξέρει εάν θέλει να παραμείνει προπονητής της Εθνικής Γερμανίας μετά την ιστορική ήττα των πρωταθλητών από τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η Μέρκελ δεν ξέρει εάν μπορεί να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας με τον πόλεμο που δέχεται από την εθνικολαϊκιστική Δεξιά.

Το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό σπορ στη Γερμανία και οι εθισμένοι σε επιτυχίες Γερμανοί θρηνούν τον πρώτο αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων στα 84 χρόνια συμμετοχής της ομάδας τους σε Μουντιάλ.

Την ίδια ώρα παρακολουθούν εξίσου σοκαρισμένοι έναν άλλον αγώνα που διεξάγεται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μόναχο. «Η Μέρκελ έχει την μπάλα, ανοίγει στον Μακρόν, μπαίνει όμως ανάμεσα με τάκλιν ο Κόντε, κοντινή πάσα στο Ζεεχόφερ…». Η περιγραφή είναι από τη χθεσινή «Ταγκεστσάιτουνγκ» («ΤΑΖ»). Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι ακόμη άγνωστο, αλλά θα μείνει επίσης στην Ιστορία. Η Γερμανία που μεταπολεμικά έγινε λιμάνι πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας ενδέχεται να βρεθεί τη Δευτέρα χωρίς κυβέρνηση, μόλις 100 ημέρες μετά την ορκωμοσία της σημερινής κυβέρνησης της Μέρκελ. Από Δευτέρα επίσης ο Λεβ που μόλις είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μέχρι το 2022, θα δει αν θα αδειάσει την καρέκλα του εθνικού προπονητή.

Η 63χρονη Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005, ο 58χρονος Λεβ είναι στο τιμόνι της Εθνικής από το 2006. Οι ομοιότητές τους είναι πολλές, στην ταπεινή καταγωγή, την ιδιοσυγκρασία, τη συμπεριφορά, τις αντιλήψεις, είναι «αδελφές ψυχές», σχολίασε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η Μέρκελ έκανε αγνώριστη τη Γερμανία στα μάτια της συντηρητικής Δεξιάς, με την υποδοχή των προσφύγων, το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, τη διάσωση του ευρώ, τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ο Λεβ έκανε αγνώριστα τα γερμανικά Πάντσερ, το γερμανικό ποδόσφαιρο που δεν έφερνε μόνο νίκες αλλά προσέφερε και θέαμα.

Βίοι παράλληλοι μέχρι τέλους, αφού κατά διαβολική σύμπτωση κρίνεται ταυτόχρονα το μέλλον της Μέρκελ και του Λεβ. Αν η τελευταία ήττα του Λεβ είναι τέλος εποχής για το γερμανικό ποδόσφαιρο, η διαφαινόμενη ήττα της Μέρκελ θα κλείσει με δραματικό τρόπο ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης γερμανικής Ιστορίας.

Και οι δύο μπορεί να διασωθούν για κάποιο διάστημα, γιατί δεν υπάρχουν προς το παρόν εύκαιροι διάδοχοι, ούτε για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής ούτε για την καγκελαρία.

Θέλουν να τη διώξουν με κάθε τρόπο

Ενώ η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μπορεί να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη του Λεβ, η γερμανική εθνικολαϊκιστική Δεξιά ενδιαφέρεται μόνο να διώξει τη Μέρκελ με κάθε μέσο. Η ηγεσία της, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αλλά πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ δεν υπολογίζουν το κόστος για τη χώρα. Ο Ντόμπριντ θέλει τη «συντηρητική επανάσταση» στη Γερμανία, όπως την ευαγγελίζεται ο νέος αμερικανός πρεσβευτής Ρίτσαρντ Γκρενέλ, που μόλις πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο αποκάλυψε στην ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart τη βαθύτερη επιδίωξή του: «Θέλω να ενισχύσω αποκλειστικά άλλους συντηρητικούς στην Ευρώπη, άλλους ηγέτες». Αυτοί οι «άλλοι συντηρητικοί» που θέλει ο απεσταλμένος του Τραμπ στο Βερολίνο δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο για την ανατροπή της καγκελαρίου. Πολύ μακριά από τον στόχο τους δεν είναι πλέον. Ρωτώντας Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή με επιρροή στο CDU αν τη Δευτέρα θα είναι καγκελάριος η Μέρκελ, η απάντηση που μου έδωσε ήταν: «Ειλικρινά, δεν ξέρω».