Ο μοναχικός δρόμος που περπατούσε ο Μο Σαλάχ επί έναν μήνα έφτασε στο τέλος.

Για πολλούς, η σεζόν για τον αιγύπτιο επιθετικό δεν τέλειωσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στο Βόλγκογκραντ, αλλά τριάντα ημέρες νωρίτερα, 1.300 χιλιόμετρα μακριά, στο Κίεβο. Το βράδυ της 26ης Μαΐου, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Με εκείνο τον τραυματισμό στον ώμο.

Η καταπληκτική χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ ολοκληρωνόταν με τη συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και έπειτα από λίγες ημέρες η πορεία θα συνεχιζόταν με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ. Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή.

Ο Σαλάχ ήταν αυτός που είχε οδηγήσει την Αίγυπτο στους τελικούς στα γήπεδα της Ρωσίας. Ολα θάμπωσαν σε εκείνο το μαρκάρισμα του Σέρχιο Ράμος, στο καταραμένο 26ο λεπτό. Κι από εκείνη τη στιγμή άρχισε ο μοναχικός δρόμος της αποθεραπείας σε μία προσπάθεια να προλάβει το Μουντιάλ. Μαζί του πονούσε και όλη η Αίγυπτος και αυτό ήταν που του έδινε κουράγιο. Κάποιοι τον χλεύασαν για τα δάκρυα τη στιγμή που αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο του Ολιμπίνσκι. Κι αυτό ίσως να τον πείραξε ακόμα περισσότερο…

Ο προπονητής της Αιγύπτου, Εκτορ Κούπερ, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τον περιμένει. Στο βάθος όμως και αυτός ήξερε καλά πως ακόμα κι αν κατάφερνε να αγωνιστεί στο Μουντιάλ δεν θα ήταν ο Σαλάχ που είδαμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα 44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις έμοιαζαν να είναι παρελθόν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι ο Σαλάχ είναι σημαντικός για την Αίγυπτο, όπως ήταν και στην Πρέμιερ Λιγκ για τη Λίβερπουλ» είπε ο Κούπερ. «Αν μπορούσε να αγωνιστεί στο πρώτο ματς κόντρα στην Ουρουγουάη, ίσως κάποια πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ωστόσο σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε αν θα ήταν σε θέση να μας βοηθήσει. Φυσικά ένας υγιής Σαλάχ θα ήταν τεράστια δύναμη για την ομάδα».

Ο Σαλάχ έμεινε στον πάγκο λοιπόν και πάτησε το χορτάρι στην Αγία Πετρούπολη στο ματς με τη Ρωσία. Ωστόσο ούτε και εκεί κατάφερε να προσφέρει αυτά που μπορούσε. Η Αίγυπτος έχασε 3-1 και ο 26χρονος επιθετικός απλώς μείωσε με εκτέλεση πέναλτι.

Εκνευρισμός

Τις ημέρες που ακολούθησαν και με την εκπρόσωπο της Αφρικής να είναι πλέον νοκάουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης η φημολογία για έναν εκνευρισμένο Σαλάχ γινόταν όλο και εντονότερη.

Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία της αποστολής της Αιγύπτου στο Γκρόζνι, μία περιοχή της Τσετσενίας, θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σαλάχ ήταν θυμωμένος καθώς άθελά του βοήθησε την προπαγάνδα του στηριζόμενου από το Κρεμλίνο ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Η αιγυπτιακή ομοσπονδία είχε επιλέξει το Γκρόζνι ως βάση της Εθνικής στο Μουντιάλ και η παρουσία της σε μία μουσουλμανική περιοχή δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ο Καντίροφ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και σε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα απένειμε στον Σαλάχ τον τίτλο του επίτιμου πολίτη της Τσετσενίας. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα του βρετανικού και του αμερικανικού Τύπου, έκαναν ακόμα πιο άσχημη την ψυχική κατάσταση του 26χρονου επιθετικού. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση της ομοσπονδίας της Αιγύπτου, η οποία διέψευσε ότι ο Σαλάχ ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από την αποστολή. Σύμφωνα με τη φημολογία, ο 26χρονος Αιγύπτιος σκεπτόταν ακόμα και να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα. Ο Σαλάχ αγωνίστηκε και στο Βόλγκογκραντ, στο τελευταίο παιχνίδι με τη Σαουδική Αραβία, πέτυχε μάλιστα και το γκολ με το οποίο η Αίγυπτος προηγήθηκε. Ηταν η μοναδική στιγμή που θύμισε τον εκρηκτικό επιθετικό της Πρέμιερ Λιγκ. Ενα γκολ που φάνηκε να μην έχει διάθεση να το χαρεί…