Πάμε λίγο Λονδίνο σήμερα με το πλούσιο ρεπορτάζ του ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» Γιάννη Ανδριτσόπουλου. «Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Συνεπώς, το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε γεννηθεί όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκστόμισε το παραπάνω απόφθεγμα. Και, ασφαλώς, δεν έχει μεγάλη σχέση ούτε με τον Πατέρα της Νίκης, ούτε με την τελειότητα. Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Γηραιά Αλβιώνα όμως, όπως μεταφέρει ο Γιάννης Ανδριτσόπουλος, ο έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε ότι καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να βελτιωθεί –τουλάχιστον στη γνώση της Αγγλικής.

Λεκτική πατάτα

Αρκετοί από τους εν Λονδίνω συνομιλητές ή ακροατές του παρατήρησαν ότι τα αγγλικά του Τσίπρα είναι «η μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια. Πάντως, αν και βελτιωμένα, εξακολουθούν να απέχουν πολύ από αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «fluency». Την περασμένη Τετάρτη, το κοινό στη London Business School έγινε μάρτυρας μιας λεκτικής πατάτας κατά την πρωθυπουργική ομιλία, την οποία ο Τσίπρας επέλεξε να αρχίσει τσιτάροντας στα αγγλικά τη φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» από την «Αινειάδα» του Βιργιλίου. Χρησιμοποίησε όμως λάθος ρήμα και σε λάθος τύπο: «Beware of Greeks bring gifts», είπε ο Τσίπρας, αντί του ορθού «bearing». Και συνέχισε: «But don’t worry, I’m not bring any», αντί, και πάλι, του σωστού «bearing».

Το παντελόνι

Στο αμφιθέατρο του φημισμένου πανεπιστημίου, συνέβη και ένα απρόοπτο: το παντελόνι του Πρωθυπουργού ξηλώθηκε στον καβάλο και έτσι ο Aλέξης Τσίπρας ήταν αναγκασμένος να προσπαθεί επί ώρα να κρύψει διακριτικά τη σχισμή μήκους δύο-τριών εκατοστών, η οποία επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη.

Κινηματογραφικά λάθη

Την προηγούμενη ημέρα, όταν συναντήθηκε με την Τερίζα Μέι στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, το παντελόνι του ήταν άψογο. Οχι όμως και οι κινηματογραφικές του γνώσεις. Πριν από πέντε χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε ακούσει ποτέ του το «Μάτριξ» των αδελφών Γουατσόφσκι. Την εβδομάδα αυτή, μπέρδεψε τον τίτλο ενός εξίσου διάσημου φιλμ. «Η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει», είπε, παραπέμποντας στην ομώνυμη ταινία του Τζον ΜακΤίρναν με τον Μπρους Γουίλις. Μόνο που… της άλλαξε εθνικότητα (είπε ότι είναι βρετανική, ενώ είναι αμερικανική) και τίτλο («Too Hard to Die», αντί για «Die Hard»).

Σιγή για τα Γλυπτά

Στα λιγότερο ανάλαφρα της επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη βρετανίδα ομόλογό του. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που εγείρεται το ζήτημα σε επίπεδο πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας. «Τα Μάρμαρα (sic) ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα», είπε ο Τσίπρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε ακόμη και να επιβεβαιώσει ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τα Γλυπτά. Αργότερα, κυβερνητική πηγή σχολίαζε ότι το ζήτημα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης και ο έλληνας Πρωθυπουργός το έθεσε «παρεμπιπτόντως» ή «ανεπισήμως» στην ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού στον Τσίπρα δεν ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, θετική.

Οι συναντήσεις

Η συνάντηση Τσίπρα Μέι δεν ξεπέρασε τα 50 λεπτά, ενώ εκείνη «με τον φίλο Τζέρεμι Κόρμπιν», όπως αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός τον ηγέτη των Εργατικών, προσέγγισε τις δύο ώρες. Είναι κι αυτό ενδεικτικό τού με ποιον αισθάνεται (ή θα ήθελε να αισθάνεται) πιο άνετα ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι μπορεί ο Κόρμπιν να δήλωνε πριν από τρία χρόνια ότι «πρέπει να διδαχθούμε από αριστερά κινήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά οι πολιτικές που ακολούθησε ο έλληνας Πρωθυπουργός την τελευταία τριετία έχουν κάνει πολλούς στο Εργατικό Κόμμα να τον επικρίνουν, ενίοτε με δριμύτητα.
«Ψυχρός πόλεμος» στις Ενοπλες Δυνάμεις

Διαστάσεις «ψυχρού πολέμου» έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρατηγούΜιχαήλ Κωσταράκουμε τη σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του υπουργείου Αμυνας. Εδώ και μερικές ημέρες ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το φθινόπωρο, εκτοξεύει πυρά με αναρτήσεις του στο Facebook εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού ΓΕΝ ενώ αυστηρή κριτική ασκεί και στονΠάνο Καμμένοχωρίς να τον κατονομάζει. Αιτία, εξηγεί, είναι η μείωση της προστασίας του στις Βρυξέλλες με τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα δύο υπαξιωματικών του. Μετά τις αναρτήσεις πρώην αρχηγοί πήραν θέση μέσω Facebook και ιστοσελίδων επικρίνοντας τη στάσηΚωσταράκου. Χθες, ο στρατηγός επανήλθε κατηγορώντας εκ νέου τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για «εμμονή» προς το πρόσωπό του «με την ανοχή του αρχηγού ΓΕΝ». Προσθέτει δε πως «όλα άρχισαν τον Μάρτιο του 2017» όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει για τη χωρίς «λόγο» και «σκοπό» προκλητική και επιθετική συμπεριφορά των αρμοδίων πολιτικών στον διεθνή χώρο.

Στο «Πεντάγωνο» πάντως λένε πως αυτή η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η καλύτερη σε μια στιγμή που η Τουρκία προκαλεί.

Αλλοι, περισσότερο «πονηροί», συνδύαζαν την κόντρα με τις φήμες για υποψηφιότητα του στρατηγού σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Να μη σας πω, προς το παρόν, λεπτομέρειες. Για την ιστορία, να συμπληρώσω ότι καθήκοντα προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα αναλάβει ο νυν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας, στρατηγός Κλάουντιο Γκρατσιάνο.