Αλλάζει δραστικά η διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης του επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, μετά τη ψήφιση νέας νομοθεσίας. Οι υποψήφιοι θα εντάσσονται σε καταλόγους ενώ η επιλογή τους θα γίνεται με κριτήρια ΑΣΕΠ, καλύπτοντας τα κενά που προκύπτουν στις υγειονομικές μονάδες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας «με τη νέα εφαρμογή, οι δημόσιοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που εποπτεύονται από τις Δ.Υ.Πε. (Νοσοκομεία και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), οι Δ.Υ.Πε, το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορούν να προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων για την κάλυψη των επιτακτικών τους αναγκών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων»

Για το λόγο αυτό στην έδρα κάθε διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) της χώρας, καταρτίζονται και τηρούνται ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά κατηγορία και κλάδο, για όλους τους κλάδους του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, στους οποίους μπορούν να εγγραφούν όσοι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας «οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους παραπάνω καταλόγους με κριτήρια και μοριοδότηση ανάλογη με αυτή του ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν: προϋπηρεσία σε δομές Υγείας, με αυξημένη μοριοδότηση για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ανεργία καθώς και κοινωνικά κριτήρια όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες, ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% κτλ»

Μάλιστα, η πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής loipoepikouriko.moh.gov.gr την επόμενη βδομάδα.

«Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών. Στη συνέχεια, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά Δ.Υ.Πε και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι δεκαπέντε (15) Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους».

Επιπλέον, οι φορείς στο προαναφερόμενο διάστημα, θα προβούν σε αιτήματα έγκρισης πρόσληψης λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχές πιστώσεις. Όταν ένα αίτημα εγκριθεί, η αρμόδια Δ.Υ.Πε πρέπει να απορροφήσει και να τοποθετήσει το εγκεκριμένο προσωπικό από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που διαθέτει.

«Με τη διαδικασία αυτή, το ΕΣΥ αποκτά για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας» καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Απεργία και στάσεις εργασίας ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την ερχόμενη Τρίτη (3 Ιουλίου), διαμαρτυρόμενοι για το επικουρικό προσωπικό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι απολύεται όλο το συμβασιούχο προσωπικό (πλην γιατρών) παρά τις δεσμεύσεις και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον «παρατείνεται πέντε μήνες η ομηρία τους και μάλιστα με διακοπή και νέες συμβάσεις διακόπτοντας έτσι τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».