Iερά πυρά στην κυβέρνηση και τους βουλευτές εκτοξεύει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους για το Μακεδονικό. Σε ανακοίνωσή τους οι 20 Μονές του Ορους χαρακτηρίζουν «ως περιφρόνησιν της Ιστορίας και της αληθείας και ως προδοσίαν της εθνικής συνειδήσεως του Ελληνισμού την αναγνώρισιν «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας».

Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που παίρνουν θέση για ένα θέμα οι αγιορείτες στηλιτεύουν κυρίως τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, επισημαίνοντας ότι αδυνατούν να κατανοήσουν πώς «είναι δυνατόν έλληνες πολιτικοί, κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, μεταξύ αυτών δε καθηγηταί Πανεπιστημίου, να συνυπογράφουν την εκχώρησιν της μακεδονικής γλώσσης και ιθαγενείας εις λαόν αποδεδειγμένως σλαβικής, ως επί το πλείστον, γλώσσης και εθνικής καταγωγής».

Υποστηρίζουν δε πως δεν είναι δυνατόν να υιοθετούνται τέτοιες δεσμευτικές συμφωνίες από την Πολιτεία, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, όπως δείχνουν και οι συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις.