Η συζήτηση κύλησε σε χαμηλούς τόνους αλλά η χθεσινή συνεδρίαση στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ήταν ιστορική. Για τελευταία φορά ύστερα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη της Μπούντεσταγκ. Η πρόταση 480 σελίδων που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εγκρίθηκε μαζί με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης 15 δισ. ευρώ από το τρίτο Μνημόνιο που λήγει τον Αύγουστο. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Στην ονομαστική ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Από τους 700 βουλευτές της Μπούντεσταγκ υπέρ ψήφισαν 410 Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Κατά ψήφισαν 226 βουλευτές της ακροδεξιάς ΑfD –το κόμμα που ιδρύθηκε κατά των προγραμμάτων διάσωσης -, του κεντρώου FDP και της Αριστεράς (Die Linke). Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο». Σημείωσε ότι «έγιναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις» και τόνισε ότι «ήταν μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, της Βουλής αλλά πρωτίστως των ελλήνων πολιτών που σήκωσαν μεγάλο βάρος».

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός διαβεβαίωσε τους γερμανούς βουλευτές ότι τα δάνεια θα επιστραφούν. Αιτιολόγησε την απόφαση για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας και τα δάνεια που είχε λάβει μετά τον πόλεμο που μόλις πρόσφατα αποπλήρωσε. «Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε ο Σολτς. Η τελευταία δόση 15 δισ. θα αξιοποιηθεί για την ασφαλή επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Οπως λειτούργησε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, θα λειτουργήσει και με την Ελλάδα». Αυτά ήταν τα θετικά της συμφωνίας, η δυσκολία για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν το ΔΝΤ, η παραμονή του οποίου ήταν προϋπόθεση για την έγκριση του τρίτου προγράμματος από την Μπούντεσταγκ, αλλά η συμφωνία δεν προβλέπει νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, «το ΔΝΤ παραμένει στην επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, αυτός ήταν ο πολιτικός στόχος της γερμανικής Βουλής» επισήμανε ο Σολτς.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Αχιμ Ποστ τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup δείχνει τη διαχειριστική ικανότητα της Ευρώπης. Αντίθετα, ο Πέτερ Μπόερινγκερ από την AfD που έχει και την προεδρία της μόνιμης επιτροπής προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ένα ακόμη «δώρο δισεκατομμυρίων» το οποίο δεν μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά. Ο Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από τους Πράσινους υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει μία καθαρή προοπτική. Η Ελλάδα χρειάζεται «αέρα να αναπνεύσει».