Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προετοιμαστεί για τα «χειρότερα σενάρια» στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έρχονται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις αξίες της, προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ψηλά στον κατάλογο με τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει να διευρύνεται συνεχώς, εν μέρει εξαιτίας της απόφασης Τραμπ στις αρχές του μήνα να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του από ευρωπαϊκά κράτη.

«Οι δεσμοί μας δέχονται τεράστια πίεση»

«Είναι πεποίθησή μου ότι, ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, πρέπει να προετοιμάσουμε την ένωσή μας για τα χειρότερα σενάρια», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Παρά τις ακούραστες προσπάθειές μας να προασπίσουμε την ενότητα της Δύσης, οι διατλαντικοί δεσμοί δέχονται τεράστια πίεση, εξαιτίας των πολιτικών του προέδρου Τραμπ», προστίθεται στο κείμενο.

Ο ρεπουμπλικάνος αποφάσισε ν’ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις επανειλημμένες ευρωπαϊκές εκκλήσεις να μην τις αθετήσει.

Στις αρχές Ιουνίου, έπειτα από δύο προσωρινές εξαιρέσεις, ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ, εξωθώντας τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν, την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποινα δασμούς σε πολλά αμερικανικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ούτε φίλους, ούτε εχθρούς»

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γερμανικό Πρακτορείο, επισήμανε ότι αυτού του είδους οι «αρνητικές» αποφάσεις έχουν «αρχίσει να μοιάζουν με μοτίβο» από πλευράς Ουάσιγκτον, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «ούτε φίλους, ούτε εχθρούς», ενώ η υπεράσπιση του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες δεν μοιάζει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του.

«Και αυτό είναι δόγμα το οποίο για την ΕΕ, για την Ευρώπη, είναι πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τραμπ, προκειμένου «να διευθετηθούν οι διαφωνίες για τα εμπορικά ζητήματα με φιλικό τρόπο», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Μαργαρίτης Σχοινάς την Τετάρτη. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί.

Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να συζητηθεί το θέμα των δασμών στα αυτοκίνητα, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς. Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να επιβάλλει σύντομα πολύ πιο υψηλούς δασμούς στ’ αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.