Να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 πέραν του τέλους Ιουλίου –οπότε λήγει η τρέχουσα, έβδομη κατά σειρά ανανέωσή της –αποφάσισαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ηγέτες του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ και του εθνικιστικού MHP αντίστοιχα, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, εν μέσω εντεινόμενων φημών πως ο τούρκος πρόεδρος θα ανταμείψει το MHP για την κοινοβουλευτική του στήριξη με υπουργικές θέσεις.

Ακόμα και χωρίς την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος θα έχει εφεξής, χάρη στη συνταγματική μεταρρύθμιση του Απριλίου 2017, τις ενισχυμένες εξουσίες που θα του επιτρέπουν να (συνεχίζει να) κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή. Στο μεταξύ, το πογκρόμ συνεχίζεται. Την Τρίτη οι Αρχές διέταξαν τη σύλληψη 132 ανθρώπων σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Την Τετάρτη έθεσαν υπό κράτηση 192 στρατιωτικούς με την κατηγορία πάντα ότι υποστηρίζουν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Και χθες δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 12 ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι εξύβρισαν τον Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ, στη Σμύρνη, την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως απαγόρευσε στους τοπικούς αξιωματούχους του CHP να παρευρίσκονται στις κηδείες τούρκων στρατιωτών κατηγορώντας το κόμμα ότι στηρίζει το PKK. Ο Σοϊλού έστρεψε φυσικά τα πυρά του και κατά του φιλοκουρδικού HDP που κατάφερε να μπει την Κυριακή στη Βουλή εξασφαλίζοντας ένα εντυπωσιακό 11,7% κατηγορώντας το πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός εκλογικού παρατηρητή του AKP στην ανατολική επαρχία Αγκρί την Κυριακή.