Οι 233 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Lifeline αποβιβάστηκαν στη Μάλτα την Τετάρτη έπειτα από μια εβδομάδα περιπέτειας στη Μεσόγειο καθώς καμία χώρα δεν δεχόταν να επιτρέψει στο πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης να ελλιμενιστεί.

Η οδύσσεια του Lifeline είναι χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί στην ΕΕ αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, η οποία θα βρίσκεται και στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Το Lifeline ελλιμενίστηκε χθες το βράδυ στη Βαλέτα, ενώ συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες: η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Όμως, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, οι μετανάστες πρώτα θα περάσουν από έλεγχο και μόνο «όσοι πραγματικά είναι αιτούντες άσυλο» θα έχουν δικαίωμα να λάβουν «προστασία», ενώ «θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία για τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα».

Ο Βέλγος υπουργός αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν έθεσε επίσης όρους: «Είμαστε ένας πιστός Ευρωπαίος εταίρος και θα βοηθήσουμε τη Μάλτα, ΟΜΩΣ: – πρέπει να πρόκειται για μία επιχείρηση –Το ανώτατο 15 άτομα –Εθνικότητες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης (του δικαιώματός τους στην παροχή ασύλου ή τη διεθνή προστασία)», τόνισε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συντάχθηκε με κάποιες από τις επικρίσεις που εξέφρασε η ιταλική κυβέρνησης για τον ρόλο των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική Lifeline «επενέβη παραβιάζοντας όλους τους κανόνες» και αρνούμενη να παραδώσει τους μετανάστες στο λιμενικό της Λιβύης.

Η ίδια η ΜΚΟ απάντησε χθες ότι «η μοναδική εντολή που αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο ήταν αυτή της παράδοσης των μεταναστών στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης», διότι αυτό θα παραβίαζε τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε χθες ενώπιον των Ιταλών βουλευτών ότι θα παρουσιάσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η δημιουργία κέντρων προστασίας των μεταναστών στις χώρες διαμετακόμισης.

Στο μεταξύ σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί χθες γύρω από το Lifeline στην αποβάθρα του λιμανιού, ενώ οι αρχές της Μάλτας πρόκειται να ξεκινήσουν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στους μετανάστες.

Η οδύσσειά τους ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά ημέρες στη θάλασσα σε ολοένα και επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής. Τρεις γυναίκες και τα παιδιά τους διακομίστηκαν σε νοσοκομείο αμέσως μόλις το πλοίο έδεσε στο λιμάνι.

Εξάλλου το ίδιο το πλοίο κατασχέθηκε καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του καπετάνιου του, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μουσκάτ, «παραβίασε όλους τους διεθνείς κανόνες και αγνόησε τις εντολές των ιταλικών αρχών».

Ο καπετάνιος έκανε χθες το βράδυ την εμφάνισή του υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του πληρώματος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας της Μάλτας για να ανακριθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.