«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Η αγωνία για τις αποφάσεις της Συνόδου έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς οι προτάσεις που κατατίθενται αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Μια πρώτη πρόταση από Γαλλία και Ισπανία είναι να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλία, Ιταλία. Αντίθετα, η Ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Γενικώς έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι η πρόταση για χώρους φιλοξενίας εκτός ΕΕ με χρηματικά ανταλλάγματα στις χώρες που θα τα υποδεχθούν.

Υπάρχει επίσης η πρόταση της Άγκελα Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία «μίνι Σενγκεν»

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα:

1. Υπερασπίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τη πάγια τη θέση να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

2. Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνο σε δίκαιη κατεύθυνση

3. Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης

4. Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία

Απροετοίμαστοι

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…». Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», είπε εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης» (!)

Αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι το κρίσιμο θέμα των ισλανδικών συνόρων πρέπει να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο.

«Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία προς τον Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα έχουμε χρόνο να επικυρώσουμε την συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Εκκληση Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».