Η βοή του χειμάρρου τούς έχει στοιχειώσει. Φοβισμένοι μετά την τραγωδία της 15ης Νοεμβρίου 2017 (όταν η πλημμύρα οδήγησε στον θάνατο 23 ανθρώπους) και αγανακτισμένοι από τις νέες καταστροφές, οι κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής μετρούν ξανά πληγές. Το χθεσινό οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στις κεντρικές οδούς Κοροπούλη και Στρατηγού Ρόκκα καθώς και στους γύρω δρόμους κατέγραψε γειτονιές θαμμένες στη λάσπη και τις πέτρες (σαν να μην πέρασε ούτε μέρα από εκείνο το πρωινό του φθινοπώρου) και πολίτες καταβεβλημένους, «πνιγμένους» στις υποσχέσεις, οι οποίοι προσπαθούσαν εν μέσω καταιγίδας να απομακρύνουν τα ορμητικά νερά από ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα. Κάποιοι ξεσπούσαν έντονα την οργή τους για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και άλλοι εξέφραζαν την αγωνία τους ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σύντομα.

«Είμαστε πια για να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από δω! Μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι να υλοποιήσουν τα μέτρα προστασίας και μέχρι να ολοκληρωθούν, θα πνιγόμαστε και θα ξαναπνιγόμαστε. Δεν έχει τελειωμό αυτό» είπε ο νεαρός Δημήτρης Χριστοφής και πρόσθεσε: «Πολλοί έχουν ήδη φύγει από την Μάνδρα. Κυρίως μαγαζάτορες. Κάνε μια βόλτα και θα δεις. Παντού κλειστά καταστήματα». Πράγματι, η πόλη είναι γεμάτη ισόγεια με τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα Ενοικιάζεται, Πωλείται (και τα περισσότερα έχουν ακόμα στους τοίχους τα καφέ σημάδια από την προ μηνών εισβολή των λασπόνερων). «Αν μπορούσα, θα έφευγα αύριο κιόλας. Δεν πάει άλλο αυτό το μαρτύριο. Σήμερα οι χείμαρροι φουσκώνουν λίγο – λίγο και κάπως προλαβαίνουμε να διώχνουμε τα νερά. Είναι το μόνο που μας έχει σώσει μέχρι στιγμής» σημείωσε μία ηλικιωμένη.

Στην τύχη.

«Τι περιμένουν για να κάνουν επιτέλους κάτι; Θέλουν πρώτα να θαφτούμε όλοι στην λάσπη;» αναρωτήθηκε απεγνωσμένος ο Χρήστος Κατσαρέος, αναφέροντας ότι όλους αυτούς τους μήνες ο κόσμος της Μάνδρας ήταν αφημένος στην τύχη του: «Ουσιαστική χείρα βοηθείας δεν πήραμε ποτέ από το κράτος. Το οικονομικό βοήθημα το λάβαμε βεβαίως αλλά ακόμα κι αυτό δεν αρκούσε ούτε για τις βασικές επισκευές σε σπίτια και καταστήματα. Εγώ και η οικογένειά μου βγάλαμε όλο τον χειμώνα με διαλυμένο τον λέβητα πετρελαίου. Τα σκέφτεται κανείς αυτά; Πώς κυλάει η ζωή μετά από τέτοια ζημιά; Τι επιπλέον έξοδα μπορεί να υπάρξουν; Η κατάσταση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι μας διαλύει ψυχικά, μας εξαθλιώνει και οικονομικά».

Στους δρόμους της Μάνδρας κυκλοφορούσαν χθες οχήματα Πυροσβεστικής (για απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα κτίσματα) και κλιμάκια του Δήμου ενώ οι κάτοικοι, είτε φορώντας λεπτά αδιάβροχα είτε εντελώς εκτεθειμένοι στην βροχή, προσπαθούσαν να σώσουν όπως μπορούσαν τις περιουσίες τους. «Εγινε ό,τι έγινε το περασμένο φθινόπωρο, έδωσαν την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και αυτό ήταν. Ξεχαστήκαμε απ’ όλους. Ποιος αρμόδιος να έρθει τώρα και τι να μας πει;» σχολίασε ο Μελέτης Μαρούγκας, καθώς έδιωχνε λασπόνερα από το πλημμυρισμένο του ισόγειο.

Ολη η Μάνδρα έζησε δραματικές ώρες από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ χθες η σφοδρή καταιγίδα οδήγησε (το απόγευμα) στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε σημεία της Παλαιάς και της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, καθώς και στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα.

Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστά εδώ και χρόνια (μπαζωμένα ρέματα, αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.), ωστόσο μετά τις πλημμύρες του 2017 η επιστημονική κοινότητα είχε τονίσει την ανάγκη άμεσης διευθέτησης των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη –έργο που φαίνεται ότι περιμένει τώρα έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απουσία έργων

Στην κλιματική αλλαγή τα ρίχνει η Περιφέρεια!

Νέα ρέματα ενεργοποίησε η χθεσινή καταιγίδα στην Μάνδρα, μετατρέποντας αυτή τη φορά σε βομβαρδισμένο τοπίο (και) την βιομηχανική περιοχή. «Δυστυχώς το πρόβλημα μετατοπίστηκε νοτιότερα της πόλης με σοβαρές καταστροφές στην βιομηχανική μας ζώνη. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη αφού δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε τα βαριά μηχανήματα» έλεγε στα «ΝΕΑ» χθες αργά το απόγευμα η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη.

Σχολιάζοντας την πλήρη απουσία έργων για τη διευθέτηση των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη (που είχαν προκαλέσει την τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου) η δήμαρχος έκανε λόγο για εξοντωτικές χρονικά διαδικασίες: «Φωνάζω τόσους μήνες για την ανάγκη συνεννόησης της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα. Το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει για να σωθούν και άλλοι δήμοι. Ακόμα και για τα έργα ευθύνης μου, εντός πόλης, που είχαν την ένδειξη του κατεπείγοντος, σερνόμουν από υπηρεσία σε υπηρεσία. Και αν δεν παρακαλούσα δεν θα είχαν ξεκινήσει».

Ελεγκτικό συνέδριο. Πηγές της Περιφέρειας Αττικής σημείωναν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωρούν με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» περιμένοντας έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο. Πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή χωρίς κανείς να αναζητεί ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής», διαπιστώνουν οι ίδιες πηγές, μιλώντας για «επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Επίθεση στην κυβέρνηση και τη Ρένα Δούρου εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία ενώ για ανικανότητα κατηγόρησαν την Περιφέρεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, αντιπρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Αττικής Γιάννης Σγουρός.