«Χρέος όλων η προσφορά στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος τιμήθηκε χθες από την Ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος για τη συμβολή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στις τοπικές κοινωνίες», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην ομιλία του ο Β. Μαρινάκης τόνισε πως «το πιο σημαντικό, εκτός από την προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, είναι να δούμε πώς έχει φτάσει η χώρα μας σήμερα σε αυτή την οικονομική κατάσταση και σε αυτή την κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση ηθική, κρίση πολιτική, κρίση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε στη νοοτροπία που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αυτήν, από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν να τρέξουν σε αυτό τον στίβο. Από την αρχή έχεις να αντιμετωπίσεις μεγαθήρια και γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξεις, θα πρέπει να τρέξεις πιο γρήγορα, θα πρέπει να τρέχεις συνέχεια. Θα πρέπει να εργάζεσαι σκληρά γιατί έχεις στο μυαλό σου ότι ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Δηλαδή δεν υπάρχει το φαινόμενο να πάρει κάποιος πολιτικός τηλέφωνο, να κάνει οποιοδήποτε ρουσφέτι ένας βουλευτής ή να γράψει ένας δημοσιογράφος κάτι, όλα αυτά δηλαδή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και μας έχουν φέρει σε αυτό το σημερινό χαμηλό επίπεδο».

Μάλιστα, στάθηκε και στην ανάγκη παροχής βοήθειας σε εκείνους, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα. «Λέμε εμείς στη ναυτιλία ότι έχουμε να κάνουμε με το εξωτερικό, δεν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουμε να κάνουμε με το Δημόσιο. Ολα αυτά είναι σωστά. Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε γεννηθεί, έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και η Ελλάδα μάς προσφέρει μια σταθερή βάση για να μεγαλουργήσουμε. Αρα λοιπόν αυτό πρέπει να το εκτιμούμε, πρέπει να βοηθάμε και τους συνανθρώπους μας όταν έχουν ανάγκη γιατί πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Γι’ αυτό λοιπόν, κυρία δήμαρχε Μάνδρας – Ειδυλλίας, δεν πρέπει να μας ευχαριστείτε, δεν κάνουμε κάτι για το οποίο έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ένα ευχαριστώ ή να το διαφημίσουμε. Είναι ηθική μας υποχρέωση».

ΚΑΛΕΣΜΑ. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Β. Μαρινάκης απηύθυνε κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά. «Βλέπουμε ανθρώπους δημιουργικούς, οι οποίοι έχουν τη δουλειά τους και μπορεί να μην έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά αυτό είναι πραγματικά αμαρτία στην περίπτωση του Πειραιά όταν μιλάμε για ένα Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Το είδαμε αυτό, όταν φτιάχναμε το ψηφοδέλτιο του «Πειραιά Νικητή». Χτυπήσαμε πολλές πόρτες, υπήρξαν άνθρωποι που ήθελαν ειλικρινά να βοηθήσουν αλλά δεν είχαν τον χρόνο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα ψηφοδέλτια του δήμου, αλλά και για τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές και για τα ευρωψηφοδέλτια, όπου θα πρέπει να κάνουμε ένα κάλεσμα, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στον Πειραιά, άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πόλη τούς χρειάζεται όλους». Σημειώνεται πως τη χθεσινή ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τονίζοντας πως «η προσφορά του κ. Μαρινάκη στον Πειραιά είναι σπουδαία», υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος μέχρι πρότινος, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πόλης, έχει σημαντική και ορατή συνεισφορά, βοηθώντας παράλληλα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Αγγελος Κότιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης καθώς και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΔΡΑ. Στην ημερίδα παρευρέθηκε και η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι ο B. Μαρινάκης επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές, λέγοντας πως «ακόμη και τώρα, επτά μήνες μετά, είναι δίπλα μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριος Καλαντζής, απονέμοντας τιμητική πλακέτα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, υπογράμμισε πως «ο ευεργετισμός υπάρχει στην πόλη του Πειραιά και με την Εκκλησία και με την Πλατεία Αλεξάνδρας και με διάφορες άλλες δράσεις που δεν τις ξέρει ο κόσμος. Πιστεύω ότι δεν θα είμαι υπερβολικός αν πω ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ο σύγχρονος Αβέρωφ, ο σύγχρονος Τοσίτσας και ο σύγχρονος Ζάππας». Την ημερίδα συντόνισε ο πειραιώτης δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης.