Με τη νέα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία επισκέφθηκε τη Λέσβο συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, συναντήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Αντωνέλλη, αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της υγείας και της ιδιοκτησίας των κατοίκων της Λέσβου και ιδιαίτερα της Μόριας, οι οποίοι σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού στις πλάτες τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να είμαστε άλλο τα υποζύγια της Ευρώπης. Δεν θέλουμε άλλη συμπάθεια. Δεν είναι δυνατόν οι πρόσφυγες-μετανάστες, άνθρωποι καταδιωκόμενοι, θύματα πολέμων, πολιτικών διώξεων, καταταλαιπωρημένοι, που ξέφυγαν από τον θάνατο, να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες που προσβάλουν τον πολιτισμό και την Δημοκρατία της Ευρώπης και οδηγούν στην παραβατικότητα. Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι της Λέσβου να ζουν ως ελεύθεροι πολιορκημένοι.

Πρέπει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν». «Με ποιο δικαίωμα η Ευρώπη αποφάσισε έναν τόπο με παράδοση χιλιετιών στον πολιτισμό και στην δημοκρατία να τον μετατρέψει σε φυλακή απεγνωσμένων; Ζητάμε το αυτονόητο: Άμεση αποσυμφόρηση και φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών στο ΚΥΤ Μόριας, σύμφωνα με την δυναμικότητά του. Να μοιραστεί το βάρος διαχείρισης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, με μια κοινή πολιτική, και η διαδικασία καταγραφής προσφύγων να πραγματοποιείται στην Τουρκία, όπως έχει προτείνει ο δήμος Λέσβου σε όλα τα ευρωπαϊκά fora από το 2015».

Η κ. Αντωνέλλη κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση ύπαρξης των κοινωνιών και την δημοκρατίας.

Η Μιγιάτοβιτς, αφού ευχαρίστησε την κ. Αντωνέλλη για την αναλυτική ενημέρωση και την φιλοξενία, είπε ότι η προσφορά της Λέσβου και των κατοίκων της είναι αδιαμφισβήτητη. Τόνισε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη της ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι είναι επίτροπος Δικαιωμάτων όλων των πολιτών, πράττοντας ό,τι είναι δυνατό για να πιέσει στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του νησιού.

Ακολούθως, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η κ. Αντωνέλλη παρέδωσε στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά υπομνήματα, και ειδικότερα από τον Μπαλάφα ζήτησε να κάνει άμεσα ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η αποτελεσματική αποσυμφόρηση του νησιού να επιτευχθεί όσο το δυνατό συντομότερα και οπωσδήποτε πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο, η Μιγιάτοβιτς επισκέφθηκε επίσης τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, καθώς και το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.