Επέκταση του προγράμματος golden visa -παροχή πενταετούς άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς- που ισχύει τώρα για αγορά ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 250.000 ευρώ, σε ιδρυτές και υπαλλήλους εταιριών startups, μείωση φόρου εισοδήματος και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τα πρώτα έτη λειτουργίας για τις εν λόγω εταιρίες καθώς και κατάργηση της προκαταβολής φόρου προτείνει ο ΣΕΒ σε ανάλυση για το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι στα επόμενα 5 χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups και 20.000 νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης των startups και ανάκτησης του brain drain με την προϋπόθεση όμως ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές (ανάλογα της Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα, την περίοδο 2012-2016 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ έχουν λειτουργήσει πάνω από 10 θερμοκοιτίδες και επιχειρηματικά κεφάλαια (VC).

Αλλοδαποί επενδυτές απέκτησαν πλειοψηφικές συμμετοχές σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι BugSense, Hellas Direct, Innoetics και Taxibeat. Τέσσερις Έλληνες περιλαμβάνονται στην έκδοση του 2018 του Forbes 30 Under 30. Παρόλα αυτά, το αναδυόμενο οικοσύστημα των startups αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένο σε μια αναλογία περίπου 4,5 νεοφυών επιχειρήσεων ανά 100.000 κατοίκους το 2017, και να υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία 10/100.000, Ιρλανδία 34/100.000).

Τα βασικά εμπόδια κατά τον Σύνδεσμο είναι η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων διοίκησης, η περιορισμένη συνεργασία με εδραιωμένες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ο φόβος αποτυχίας, το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον με έλλειψη κινήτρων, η υψηλή φορολογία εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι περίπλοκες διαδικασίες.

Η στρατηγική που προτείνει ο ΣΕΒ για το οικοσύστημα καινοτομίας και startups περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε επτά κεντρικούς άξονες:

1. Ανάπτυξη δικτύου καινοτομίας

2. Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων,

3. Διαμόρφωση φορολογικής πολιτικής ενθάρρυνσης startups και καινοτομίας,

4. Διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

5. Κατοχύρωση & αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας

6. Διαμόρφωση πολιτικών για την προσέλκυση ταλέντου και

7. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ευθυγραμμισμένων με τις ανάγκες τις αγοράς