Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να συζητήσουν πολλά θέματα στην αναμενόμενη συνάντηση τους μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων την κατάσταση στην Συρία και την Ουκρανία.

«Είτε μιλάμε για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, είτε για την κατάσταση στην Ουκρανία είτε για ρωσικές επιχειρήσεις, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά θέματα για να συζητήσουν ο πρόεδρος Τράμπ και ο πρόεδρος Πούτιν, και καθένα από αυτά είναι σημαντικό, ώστε να επιχειρήσουμε να επανέλθουμε σε μια ενιαία προσέγγιση» δήλωσε ο Μάικλ Πομπέο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίσθηκε ότι «οι Ρώσοι σε διάκριση με τους Ευρωπαίους, δεν συμμερίζονται τις δικές μας αξίες». Ωστόσο είπε «αυτό είναι άλλη συζήτηση, μια συζήτηση την οποία όμως πρέπει να κάνουμε».

Ο Μάικλ Πομπέο είπε επίσης ότι η ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές δεν συνιστά την μοναδική αιτία των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι λάθος να ειπωθεί ότι αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα που ψύχρανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Πομπέο. Ο Πομπεό απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρέμβει στις αμερικανικές μεσοεκλογές τον Νοέμβριο του 2018 λέγοντας ότι η Μόσχα «απλά δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της τέτοιου είδους ενέργειες».