Η Γαλλία θα είναι η μία από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα υποδεχθούν μετανάστες, οι οποίοι επιβαίνουν στο πλοίο Lifeline, το οποίο πλέει στα ανοικτά της Μάλτας, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ νωρίτερακαιη Πορτογαλία δήλωσε έτοιμη να υποδεχθεί μέρος των μεταναστών του πλοίου.

Θα πρόκειται για «κάποιες δεκάδες ανθρώπους ανά χώρα» υποδοχής, διευκρίνισε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Βατικανό και της συνάντησής του με τον πάπα Φραγκίσκο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε, τη γερμανική ΜΚΟ Lifeline, που έχει ναυλώσει το πλοίο, διότι «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας τις εντολές της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».

«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε διαρκώς αυτήν την κατάσταση, καθώς στο όνομα του ανθρωπισμού αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος. Στο τέλος θα εξυπηρετούμε τους διακινητές μειώνοντας το κόστος των κινδύνων του διάπλου» σημείωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Από την αλλή σε ανακοίνωσή της η πορτογαλική κυβέρνηση, απαντώντας στο αίτημα της Μάλτας, γνωστοποίησε ότι οι μετανάστες του Lifeline θα «διανεμηθούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών στην Πορτογαλία» όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο Καμπρίτα, που μίλησε ενώπιον των βουλευτών, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που η χώρα του θα μπορούσε να υποδεχθεί δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί.

Το πλοίο, που περιμένει εδώ και μία εβδομάδα να βρεθεί λιμάνι για να δέσει, θα μπορούσε εν τέλει να ελλιμενιστεί στη Μάλτα και μέρος των 233 επιβατών του να το αναλάβει η Ιταλία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα επιτραπεί στο Lifeline να δέσει στη Μάλτα, ούτε τον αριθμό των μεταναστών που θα αναλάβει η Ιταλία.

«Συνεπής προς τη βασική αρχή της πρότασής μας για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία όποιος αποβιβάζεται στις ακτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, αποβιβάζεται στην Ευρώπη, η Ιταλία θα συμβάλει και θα κάνει δεκτό ένα ποσοστό των μεταναστών που βρίσκονται στο Lifeline, με την προσδοκία να κάνουν το ίδιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν μέρει έχει ήδη προαναγγελθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόντε.

Από τη μεριά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter:

«Δεύτερη φορά. Μετά την μκο Aquarius η οποία εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του Lifeline, που θα πάει στην Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή».