Στις 8 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και των 600 νέων μελών του τουρκικού Κοινοβουλίου και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το πώς θα υλοποιηθεί το καινούργιο προεδρικό σύστημα που θα ισχύσει πλέον στην Τουρκία. Η δομή της νέας κυβέρνησης προετοιμάζεται και ήδη έγινε χθες συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, η θέση του οποίου καταργείται, υπουργούς και ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μέχρι την ορκωμοσία και ο παντοδύναμος πλέον Ταγίπ Ερντογάν θα διορίσει 16 υπουργούς καθώς και τους επικεφαλής 9 συμβουλίων και 4 γραφείων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στα οικονομικά υπουργεία καθώς η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καθόλου καλή, με τη λίρα να συνεχίζει την πτώση της έναντι του δολαρίου και τον πληθωρισμό να ενισχύεται. Βάσει του νέου συστήματος, οι βουλευτές δεν μπορούν να είναι υπουργοί παρά μόνο εάν παραιτηθούν. Ηδη εξετάζονται για τις υπουργικές θέσεις επιχειρηματίες και γνωστά πρόσωπα του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και Τούρκοι που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και τεχνοκράτες.

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τον συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να βελτιωθεί η διμερής αμυντική συμφωνία και η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενώ έδωσαν ραντεβού προκειμένου να συναντηθούν ιδιαιτέρως στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ερντογάν και Τραμπ έχουν πολλά να συζητήσουν, τόσο για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας αλλά και την απόφαση της Αγκυρας να παραγγείλει από τη Ρωσία πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, που είναι ασύμβατα με εκείνα του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνει το μπλοκάρισμα της αγοράς από την Τουρκία μαχητικών Lockheed Martin F-35, λόγω των S-400 και του Μπράνσον.

Στο εσωτερικό πάντως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ότι δεν θα συγχαρεί τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής και τον χαρακτήρισε «δικτάτορα». «Δεν μπορούμε να συγχαρούμε έναν άνθρωπο που δεν υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Να τον συγχαρώ για ποιο πράγμα;», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Γιατί να συγχαρώ έναν δικτάτορα;».

Οι καταγγελίες για την διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα εδώ και δύο χρόνια δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση. «Θα πρέπει να διατηρηθεί κι άλλο», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος, του ακροδεξιού κόμματος που συνεργάζεται με τον Ερντογάν. Ο Μουσταφά Καλαϊτζί, αντιπρόεδρος των εθνικιστών, δήλωσε στο δίκτυο CNN Turk ότι το κόμμα του δεν θα διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ερντογάν για το ποια άτομα θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και θα αναλάβουν αξιώματα στο νέο Κοινοβούλιο στο οποίο τα δύο κόμματα έχουν την πλειοψηφία.

Χθες, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν εντολή για την κράτηση 132 ανθρώπων που συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και είχαν στόχο άτομα ύποπτα για στήριξη στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Αγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Σε άλλη σειρά επιχειρήσεων, οι Αρχές διέταξαν την κράτηση άλλων 102 ατόμων, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας, σε 23 επαρχίες.