Με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συναντήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Είμαστε, όπως η ταινία «too hard to die», πολύ σκληροί για να πεθάνουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντησή του με την βρετανίδα πρωθυπουργό, την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, που περιορίζει την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152 βουλευτές, κοντά στο όριο απώλειας της δεδηλωμένης.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την κ.Μέι, έθεσε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους , τονίζοντας ότι η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ταξίδι του στο Λονδίνο ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθώς, όπως είπε, το τάιμινγκ ήταν εξαιρετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το επόμενο διάστημα και αυτό σηματοδότησε η σημερινή συνεργασία, όπως είπε.

Νωρίτερα η βρετανίδα πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στο Λονδίνο «ιστορική», δίνοντας συγχαρητήρια στον ελληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντηση τους στην Downing Street 10, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να συζητηθεί, ένα ζήτημα που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, για να σημειώσει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, αλλά και σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit. Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, τόνισε επίσης της συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή της.