Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γιατί μια ομάδα χωρών διατύπωσε αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η λήψη θετικής απόφασης με ομοφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο υπουργών γενικών υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.

Ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία, η οποία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ, δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν να το αναβάλουν.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη στήριξη των δύο χωρών της περιοχής και όχι την αναβολή της λήψης απόφασης, ενώ εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ από αυτή της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλε στη σταθεροποίησή της. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.