Το κίνητρο είναι από τους βασικότερους παράγοντες στην απόδοση ενός αθλητή.

Ο άσος της Τότεναμ Χέουνγκ Μιν Σον παρουσιάζει τέτοιο πλεόνασμα σ’ αυτόν τον τομέα ώστε μετά την ήττα της ομάδας του Νότιας Κορέας από το Μεξικό με 2-1 δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

Η περίπτωση του Σον μπορεί να θεωρηθεί κοινή για τους συμπατριώτες του, αλλά ιδιαίτερη για τον υπόλοιπο κόσμο. Στα 26 του χρόνια δεν έχει πια περιθώριο να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία, καθώς ο νόμος προβλέπει πως θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στη «μαμά πατρίδα» μέχρι τα 28 του χρόνια.

Το μικρότερο διάστημα που μπορεί να υπηρετήσει ένας Κορεάτης στον στρατό είναι 21 μήνες και το ανώτατο οι 36, ανάλογα το Σώμα.

Ο Σον γιόρτασε τα 26 του χρόνια στις 8 Ιουνίου και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Στο παιχνίδι με το Μεξικό πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγει την ήττα η ομάδα του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι μόνες περιπτώσεις για να αποφύγει τη στράτευση και να μη διακόψει τη σπουδαία καριέρα του στην Τότεναμ είναι δύο: πρώτον, η Νότια Κορέα να προκριθεί στη φάση των 16 του Μουντιάλ, ή δεύτερον, να κατακτήσει το χρυσό στους Ασιατικούς Αγώνες.

Εάν ο κορεάτης επιθετικός δεν καταφέρει τίποτε από τα δύο, τότε θα πρέπει άμεσα να παρουσιαστεί στον στρατό γιατί διαφορετικά κινδυνεύει με φυλάκιση.

Η πρώτη φορά που ποδοσφαιριστές απαλλάχτηκαν από τη στρατιωτική τους θητεία ήταν οι διεθνείς που έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2002, που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Σημειωτέον, η Νότια Κορέα ηττήθηκε στα ημιτελικά από την αυριανή αντίπαλό της Γερμανία. Ο πήχης στο μεταξύ κατέβηκε και η κορεατική κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη και με πρόκριση στους 16, στη Ρωσία. Η ομάδα της Νότιας Κορέας, ωστόσο, δεν έχει κατακτήσει ακόμα βαθμούς. Παρά ταύτα, διατηρεί πιθανότητες πρόκρισης. Πώς; Αύριο αντιμετωπίζει τη Γερμανία, την οποία αν νικήσει και ταυτόχρονα η Σουηδία ηττηθεί από το Μεξικό, στην επόμενη φάση θα περάσουν οι Τρι και οι Κορεάτες.

Τελευταία του ελπίδα στην περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος το σενάριο της πρόκρισης θα είναι οι Ασιατικοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Ινδονησία από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ατυχείς συγκυρίες

Στις ποδοσφαιρικές ομάδες στους Πανασιατικούς επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνο τρεις παίκτες άνω των 23 ετών. Πιθανόν ο Σον να είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς η Τότεναμ έχει ήδη συναινέσει σ’ αυτή την προοπτική προκειμένου να μη χάσει τον παίκτη για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Σον θα μπορούσε πάντως να χαρακτηριστεί άτυχος, καθώς το 2014 η Νότια Κορέα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση και όλοι οι παίκτες απαλλάχθηκαν από τη στρατιωτική θητεία εκτός από τον Σον, γιατί η Λεβερκούζεν αρνήθηκε να του δώσει άδεια να αγωνιστεί, αν και είχε κληθεί. Μάλλον όλα αυτά πέρασαν από το μυαλό του Σον όταν εγκατέλειπε τον αγωνιστικό χώρο στο ματς με το Μεξικό, γι’ αυτό δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Κάτι ξέρουν οι Γερμανοί

Ο Χέουνγκ Μιν Σον κάνει σχέδια για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία χωρίς τους… Γερμανούς. Οι ποδοσφαιριστές της Μάνσαφτ παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον αυριανό αντίπαλό τους παρά μόνο τον άσο της Τότεναμ. Ο Ρόις υπόσχεται δύσκολες στιγμές στους Κορεάτες.