Ο Ντόναλντ Τραμπ πατάει κι άλλο γκάζι στις απειλές του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανεξέλεγκτος εμπορικός πόλεμος. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας τέτοιος εμπορικός πόλεμος, θα δεχτεί καίριο πλήγμα όχι μόνο η αμερικανική και η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία ενώ θα επιστρέψει ο κίνδυνος της ύφεσης.

Ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για την επιβολή δασμών, προσδιορίζοντας μάλιστα το ποσοστό τους στο 20%. Λίγες ώρες μετά ο επίτροπος της Κομισιόν για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη Γίρκι Κατάινεν απάντησε και μιλώντας στη γαλλική «Λε Μοντ» προειδοποίησε ότι εάν επιβληθούν δασμοί στα αυτοκίνητα, τότε η ΕΕ «δεν θα έχει πάλι άλλη επιλογή από το να αντιδράσει».

Τη νέα έκρηξη απειλών του Τραμπ πυροδότησε η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς σε τρόφιμα, ποτά, μοτοσικλέτες και είδη ένδυσης από τις ΗΠΑ επειδή οι τελευταίες επέβαλαν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που παράγονται σε συγκεκριμένες πολιτείες οι οποίες έχουν στηρίξει τον Τραμπ.

Εάν δεν καταργηθούν οι νέοι αυτοί δασμοί της ΕΕ, απείλησε ο Τραμπ στο Twitter, όπως συνηθίζει, «θα επιβάλουμε δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Κατασκευάστε τα εδώ», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες τη μεγαλύτερη έκθεση στις ΗΠΑ έχει η Γερμανία όπου πωλούν κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα εταιρείες όπως η Daimler (Mercedes), BMW και Volkswagen. Ηδη τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν δεχτεί πιέσεις λόγω ανησυχιών των επενδυτών για τις εξελίξεις. Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν και εξάγουν στη χώρα αυτή μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ κάνουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ που αναλογούν στο 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Εταιρείες που διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης απασχολούν στις ΗΠΑ πάνω από 3,2 εκατ. άτομα σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η αξία των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εκτιμάται ότι φτάνει το 1 τρισ. δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απειλεί τους ευρωπαίους –και όχι μόνο –με δασμούς σε αυτοκίνητα. Ο ίδιος φαίνεται ότι δεν φοβάται να ανοίξει ταυτόχρονα πολλά μέτωπα, αφού οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει κόντρα με κινεζικές εταιρείες τις οποίες κατηγορούν ότι εκμεταλλεύονται με αθέμιτο τρόπο πνευματικά δικαιώματα αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων.