Αποφασισμένη να μη δεχθεί τετελεσμένα που θα επιδεινώσουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στο ελληνικό έδαφος και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» εμφανίζεται η Αθήνα, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση κάτω από την πολιτική πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της επιδιώκει και πάλι να κρατήσει το πρόβλημα «έξω από την αυλή της».

Στην Αθήνα προκάλεσαν απανωτές συσκέψεις και έντονο προβληματισμό οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τα όσα αναμένεται να τεθούν στην αυριανή άτυπη συνάντηση αρχηγών κρατών που συγκάλεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και των χωρών υποδοχής Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας, Βουλγαρίας.

Την ώρα που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποφορτιστεί η κατάσταση χωρίς τη δίκαιη και αναλογική ανακατανομή όσων αιτούνται ασύλου, το Βερολίνο μάλλον επιδιώκει να επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα. Οι σκέψεις για επιστροφές μέσω διακρατικών συμφωνιών και όχι με συλλογική ευρωπαϊκή απόφαση προκαλούν ταραχή στην Αθήνα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η χώρα μας θα τιμωρηθεί διπλά αφού εκτός από τις ροές που δέχεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης θα αναγκαστεί (ως χώρα πρώτης αίτησης ασύλου) να υποδέχεται και όσους επιστρέφονται. Η απουσία αναφορών –τουλάχιστον στο προσχέδιο αποφάσεων που διέρρευσε –στην Τουρκία και στην ευρωτουρκική δήλωση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προϊδεάζει ότι η Γερμανία φαίνεται να επικεντρώνεται μόνο στις δευτερογενείς ροές προσφύγων. Αυτές επιθυμεί να ανακόψει και να τις επιστρέψει στις χώρες εισόδου, χωρίς να δίνει βάρος στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας, από την οποία ξεκινά το ζήτημα όπως απέδειξε η κοινή ευρωτουρκική συνεργασία που οδήγησε σε συγκράτηση των ροών. Η Αθήνα εκτιμά ότι από όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να πραγματοποιούνται επιστροφές και όχι μόνο από τις χώρες εισόδου. Παράλληλα νομικοί επισημαίνουν ότι η δημιουργία χώρων που θα φιλοξενούν όσους έχουν αιτηθεί ασύλου, χωρίς όμως να τους επιτρέπει να αποδράσουν μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους, κινείται στο όριο του δικαίου της ΕΕ καθώς θα πρόκειται για χώρους κράτησης αυτών των ανθρώπων.