«Μαμά, την επόμενη εβδομάδα μπορώ να πάω στο σχολείο με τη φανέλα της Αργεντινής και τα νύχια μου βαμμένα μπλε και άσπρα;». Η Ολίβια είναι οκτώ ετών και όταν είπε τα νέα του σχολείου στη μητέρα της Λετίσια εκείνη ξαφνιάστηκε. «Τι, πώς, γιατί;».

Λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκε από το σχολείο Carlos Steeb School στη Villa del Parque μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως τα παιδιά θα μπορούν να δουν τα παιχνίδια του Μουντιάλ όταν αυτά διεξάγονται τις ώρες του μαθήματος. Και όχι μόνο αυτό: «Εκείνες τις ημέρες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες με το πρόσωπο και τα νύχια τους βαμμένα στα χρώματα της σημαίας μας».

Το Carlos Steeb School είναι ένα από τα πολλά σχολεία της Αργεντινής που θεωρούν πως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια καλή ευκαιρία για διδαχτούν τα παιδιά τη συντροφικότητα, την αγάπη και τον σεβασμό στη σημαία για το πάθος και την Αργεντινή.

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες μαθητές λαμβάνουν ειδοποιήσεις που τους ενημερώνουν πως τα σχολεία τους θα επιτρέψουν να δουν τους αγώνες σε μεγάλες τηλεοράσεις. Αλλα προσκαλούν τους μαθητές να ενθαρρύνουν την Εθνική και τους επιτρέπουν να πάνε στο σχολείο φορώντας μπλούζες της Αλμπισελέστε ή να κρατούν σημαίες της χώρας. Επίσης υπάρχουν σχολείο που επιτρέπουν στους μαθητές να μην έρχονται στο μάθημα την ώρα του αγώνα χωρίς να τους γράφονται απουσίες.

Βεβαίως δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Αργεντινής κατά τον ίδιο τρόπο. Αρκετά ιδιωτικά είναι πολύ αυστηρά με το θέμα και δεν επιτρέπουν ούτε συζητήσεις σχετικά με το Μουντιάλ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας της χώρας εξηγεί πως δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση στο τι να κάνουν τα σχολεία. Για την απόφαση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι διευθυντές των σχολείων.

Ασθενείς και… πωρωμένοι

Στις επιχειρήσεις το ζήτημα διαφέρει γιατί εκεί μπαίνει και η πρωτοβουλία των εργαζομένων.

Viral έγινε πρόσφατα στα social media μια φωτογραφία με ένα πόδι τοποθετημένο σε νάρθηκα που συνοδευόταν με την εξής λεζάντα: «Ευκαιρία το τοποθετούμε δύο ημέρες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο με ιατρική συνταγή για 45 ημέρες για 2.500 πέσος, ευκαιρία».

Οι άδειες ασθενείας είναι μία από τις πολλές δικαιολογίες που επικαλούνται οι Αργεντινοί ώστε να απουσιάζουν από την εργασία τους στη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ.

Οπως συμβαίνει με τα σχολεία πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί έμφαση στην εσωτερική επικοινωνία, στη βελτίωση του κλίματος στη δουλειά, στη συντροφικότητα και στο πάθος.

«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που προσφέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να επικεντρωθούμε στην επικοινωνία και όχι στην παραγωγή», εξηγεί ο μάνατζερ της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων Enfasis Motivation Company Μαρσέλο Γκορντίν.

Μέχρι τώρα 30 εταιρείες έχουν ζητήσει από την Enfasis Motivation Company να οργανώσουν ουσιαστικά πάρτι στη διάρκεια των αγώνων. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν μετατρέψει τις αίθουσες συσκέψεων σε μικρά γήπεδα, τοποθετώντας συνθετικό χορτάρι, ειδικά καθίσματα σε σχήμα μπάλας και μία τεράστια οθόνη τηλεόρασης. Υπάρχει επίσης ειδικό μενού για τις ημέρες των αγώνων.

Μελέτη της ισπανικής εταιρείας συμβούλων Watch & Act έδειξε πως στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου η παραγωγή στις εταιρείες μειώνεται κατά 60%. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απουσιάζουν από την εργασία τους αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο. Ενας στους τρεις εργαζόμενους θα απουσιάσει από τη δουλειά του ή θα μειώσει κατακόρυφα την απόδοσή του. «Δεν μπορείς να αποτρέψεις τους εργαζόμενους να σκέφτονται το ποδόσφαιρο. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια καλή ατμόσφαιρα» λέει ο μάνατζερ της συμβουλευτικής εταιρείας Λουίς Ροντρίγκεθ.