Μακάβρια κατάληξη είχε η μάζωξη προσφύγων από το Σουδάν σε μια αίθουσα προβολής βίντεο σε στρατόπεδο στη βορειοδυτική περιοχή Αρούα στην Ουγκάντα. Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στο χώρο για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλία – Ελβετία, όμως δι’ ασήμαντον αφορμή (διαφωνία για μια θέση) ξέσπασαν εν ώρα αγώνα συγκρούσεις με θλιβερό απολογισμό 4 νεκρούς και 19 τραυματίες.

Τα θύματα (τρεις ενήλικοι και ένα 13χρονο αγόρι) ήταν μέλη της κοινότητας Ντίνκα, της φυλής του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Την αντιμαχόμενη πλευρά απάρτιζαν οι πιστοί στον αρχηγό των ανταρτών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της περιφερειακής αστυνομίας του Δυτικού Νείλου Ζοζεφίν Ανγκούσια, «οι δύο κοινότητες είναι γενικά φοβισμένες και αναμένουν επιθέσεις εκδίκησης». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει μετεγκατάσταση των φατριών σε ξεχωριστά στρατόπεδα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις.

Μετά τη θανατηφόρα διαμάχη ο αρμόδιος για τους πρόσφυγες υπουργός της Ουγκάντα Χίλαρι Ονέκ ανέφερε σε μήνυμα του: «Ξέρω ότι στη χώρα τους σκοτώνουν ο ένας τον άλλον όλη την ώρα. Είναι μια ρουτίνα γι ‘αυτούς. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε εδώ. Πρέπει να αρχίσουν να δέχονται ο ένας τον άλλο και ίσως όταν επιστρέψουν στη χώρα τους να έχουν μειώσει το επίπεδο έντασης και βίας για να ζήσουν μαζί».