Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή εποπτεία και στη μεταμνημονιακή περίοδο για την Ελλάδα, ενώ εντός Ιουλίου αναμένεται να εκδώσει την έκθεσή του για τη χώρα μας αποκαλύπτοντας τις θέσεις του αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην περυσινή αντίστοιχη έκθεση είχε ρίξει τη «βόμβα» για ενδεχόμενη εμπροσθοβαρή εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου από το 2019, μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις, είχε ζητήσει πάγωμα της εφαρμογής των αντίμετρων έως και το 2023 όταν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, και είχε χαρακτηρίσει το δημόσιο χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Επειτα από μια μακρά περίοδο πιέσεων προς την ευρωζώνη για εμπροσθοβαρή, χωρίς αιρεσιμότητα και σημαντικά μέτρα για το χρέος και παράλληλων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για «δέσμευση» στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις, οι πιέσεις του Ταμείου βρήκαν ανταπόκριση μόνο στην ελληνική πλευρά. Το «γαλλικό κλειδί» το οποίο αποτελούσε μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία δεν προχώρησε ποτέ σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργικό και κάπως έτσι το ΔΝΤ έφτασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να έχει καν ανακοινώσει εάν ενεργοποιείται ή όχι το εν αναμονή πρόγραμμά του για την Ελλάδα.

Πάντως έως και την τελευταία στιγμή στη χθεσινή συνεδρίαση η ευρωζώνη επιχειρούσε να αποσπάσει μία θετική δήλωση για το χρέος από το ΔΝΤ.