Οι εικόνες είναι σκληρές: παιδιά μέσα σε κλουβιά κλαίνε ζητώντας τους γονείς τους. H διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα την πολιτική του Τραμπ να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς που συλλαμβάνονται να έχουν μπει παράνομα από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Μέχρι και ο Πάπας έκανε λόγο για «ανήθικη» πρακτική. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αντέδρασαν στην πολιτική αυτή και χθες το απόγευμα ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν σήμερα να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία νομοσχεδίου στη Βουλή «ώστε οι οικογένειες να μένουν ενωμένες», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος Πολ Ράιαν.

Επειτα απ’ όλα αυτά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει στις οικογένειες των παράτυπων μεταναστών να παραμένουν μαζί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ αυτό που επιτρέπεται σήμερα. Δηλαδή οι γονείς θα βρίσκονται περιορισμένοι στη δικαιοδοσία των συνοριακών Αρχών μαζί με τα παιδιά τους. «Θα κρατήσουμε τις οικογένειες ενωμένες», είπε, «όμως θα τηρήσουμε τα σκληρά μέτρα στα σύνορά μας, αλλιώς η χώρα θα πνιγεί στο έγκλημα». Αφότου ανακοινώθηκε η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην Κεντρική Αμερική.

Δημοκρατικοί βουλευτές αποδοκίμασαν τον Τραμπ έντονα την Τρίτη, σε μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, όπου συνήθως οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα. «Κύριε πρόεδρε, έχετε παιδιά. Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;» φώναξε με αγανάκτηση ο βουλευτής Χουάν Βάργκας, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς. Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους βουλευτές των Δημοκρατικών που κρατούσαν φωτογραφίες παιδιών τα οποία έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί». Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με βίντεο που κατέγραψε τη νύχτα της Τρίτης τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily News», περισσότερα από 300 παιδιά μεταναστών έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής Αντριου Κουόμο προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ, ενάντια στην πρακτική χωρισμού των οικογενειών, καθώς «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους». Ο Κουόμο τόνισε πως «η Νέα Υόρκη θα δράσει για να μπει τέλος σε αυτήν την άσπλαγχνη και σκόπιμη επίθεση εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών, σε αυτήν τη βάναυση πολιτική, μια και καλή».

Διώξεις σε ΜΚΟ που βοηθούν παράτυπους μετανάστες

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε χθες τον λεγόμενο νόμο «Σταματήστε τον Σόρος» που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Ο νόμος αυτός, που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν για να «μπουν στο στόχαστρο οι οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης», όπως είπε, υιοθετήθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 18 κατά. Προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για όποιον παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν, εφόσον η ζωή τους δεν απειλείται άμεσα.

Είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας, μια διατύπωση που έχει ως στόχο να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος φέρει το όνομα του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρικής καταγωγής και κατηγορείται από τη Βουδαπέστη ότι ενορχήστρωσε, μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ελέγχει, τη «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει. Το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά επίσης υποχρεωτική πλέον για όλους τους κρατικούς θεσμούς την «υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού». Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.