Ο Νεϊμάρ πονάει, ο Μέσι βρίσκεται σε ψυχολογικό βέρτιγκο και οι ακροδεξιοί της Γερμανίας, συνεπικουρούμενοι από παλιές δόξες της εθνικής ομάδας, ανακάλυψαν τους αποδιοπομπαίους τράγους της Μάνσαφτ. Δύσκολες εποχές για τους ισχυρούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η απρόσμενη ήττα της Γερμανίας από το Μεξικό στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο έδωσε την αφορμή στο αντι-μεταναστευτικό κόμμα AfD να ζητήσει την απομάκρυνση των Μεσούτ Οζίλ και Ιλκάι Γκουντογάν από τη Μάνσαφτ λόγω της επίμαχης φωτογραφίας τους με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν λειτουργεί το ομαδικό πνεύμα με τους Οζίλ και Γκουντογάν στη γερμανική ομάδα γιατί όποιος συμμετέχει μόνο με μισή καρδιά δεν μπορεί να παρουσιάσει το απαραίτητο μαχητικό πνεύμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του AfD Γερν Κένιγκ. Και πρόσθεσε: «Ο Γιόαχιμ Λεβ πρέπει να κόψει το σκοινί και να τους στείλει και τους δύο στο σπίτι τους. Υπάρχουν παίκτες της Γερμανίας που είναι υπερήφανοι για την πατρίδα μας και οι Οζίλ και Γκουντογάν πρέπει να απελευθερώσουν δύο θέσεις στην εθνική ομάδα για παίκτες που δεν αποτίνουν περισσότερο φόρο τιμής στον τούρκο πρόεδρο απ’ ό,τι κάνουν στον δικό τους».

Ο Οζίλ βρέθηκε στο στόχαστρο και των πρώην άσων Μπάσλερ, Ματέους, Εφενμπεργκ. Τα σχόλια των δύο πρώτων χαρακτηρίστηκαν προσβλητικά από τον Τύπο. Ο Μπάσλερ παρομοίασε τον Οζίλ με «ψόφιο βάτραχο», ενώ στην κριτική του τόνισε πως «για τέσσερα χρόνια παίζει μπάλες στα πέντε μέτρα».

Ο Ματέους συνέδεσε εμμέσως την κακή απόδοση του Οζίλ με τη θέση του AfD, σημειώνοντας: «Οταν ο Οζίλ βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο συχνά έχω την αίσθηση πως δεν αισθάνεται άνετα με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας, πως δεν είναι ελεύθερος και πως σχεδόν δεν θέλει να παίζει».

Ο Στέφαν Εφενμπεργκ προτείνει στον ομοσπονδιακό προπονητή να αντικαταστήσει τον Οζίλ με τον Ρόις. Στον πρώην διεθνή άσο απάντησε έμμεσα ο αρχηγός της Μάνσαφτ, Μάνουελ Νόιερ: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αντικαταστήσουμε έναν, δύο παίκτες με νέους. Ο προπονητής γνωρίζει την κατάσταση και πόσο στριμωγμένοι είμαστε. Στο εξής κάθε ματς θα είναι σαν τελικός. Είμαστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι. Τώρα από εμάς εξαρτάται να αντιδράσουμε».

Η ένταση στη γερμανική ομάδα είναι εμφανής σε κάθε εκδήλωσή της. Η συνέντευξη Τύπου του Νόιερ καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά μία ώρα λόγω της συζήτησης που είχαν οι παίκτες μεταξύ τους.

«Κανείς δεν αποποιείται τις ευθύνες του. Εχουμε μιλήσει αρκετά. Ελειπαν το θάρρος και η πίστη στον εαυτό μας».

Η Γερμανία κινδυνεύει να αποκλειστεί για πρώτη φορά από τη φάση των ομίλων και για πρώτη από το 1938 τόσο νωρίς στη διοργάνωση.

Τον ίδιο φόβο όμως έχουν και οι Βραζιλιάνοι και προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε πιθανό λάθος που θα τους στείλει νωρίς στο σπίτι τους.

Ο Νεϊμάρ δεν προπονήθηκε χθες λόγω ενοχλήσεων που ένιωθε στον αστράγαλο από τα δέκα συνολικά φάουλ που δέχτηκε από τους παίκτες της Ελβετίας.

Παρά το γεγονός ότι ο προπονητής Τιτί δεν θέλει να επικαλείται δικαιολογίες για αρνητικά αποτελέσματα, η ομοσπονδία (CBF) έστειλε τρισέλιδη επιστολή διαμαρτυρίας στη FIFA ζητώντας να δημοσιοποιηθούν οι διάλογοι του διαιτητή του αγώνα με την Ελβετία, του Μεξικανού Σέσαρ Ράμος και του βοηθού που ήταν υπεύθυνος για το VAR, του Ιταλού Πάολο Βαλέρι.

Οι Βραζιλιάνοι διαμαρτύρονται πως στη φάση του γκολ των Ελβετών, ο σκόρερ Στίβεν Τζούμπερ έκανε φάουλ στον Μιράντα, ενώ δεν δόθηκε πέναλτι στον Ζεσούς και αναρωτιούνται γιατί ο διαιτητής δεν ζήτησε τη βοήθεια του VAR.

Ζητούν εξηγήσεις

«Η CBF απαιτεί να μάθει από τη FIFA τον λόγο που η τεχνολογία δεν χρησιμοποιήθηκε σε σημαντικές φάσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού» αναφέρει στην τρισέλιδη επιστολή η ομοσπονδία της Βραζιλίας, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της αποστολής Ροτζέριο Καμποκόλο ο οποίος τους επόμενους μήνες θα αναλάβει πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η θέση που πήρε η παλιά δόξα του ολλανδικού ποδοσφαίρου και νυν τεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Μάρκο φαν Μπάστεν. «Είχα πολλές συζητήσεις με ανθρώπους της FIFA σχετικά με αυτό το θέμα. Πιστεύω πως πρέπει να μάθουμε απ’ αυτή την υπόθεση». Σύμφωνα με τον Φαν Μπάστεν οι Βραζιλιάνοι έπραξαν πολύ καλά στέλνοντας την επιστολή διαμαρτυρίας στη FIFA. Προβλήματα με το VAR είχαν όμως και οι Αγγλοι στο παιχνίδι τους με την Τυνησία. Υποστηρίζουν πως υπήρξε μεγάλη ασυνέπεια ως προς τη χρήση του VAR από τον διαιτητή, επιτρέποντας μαρκαρίσματα στην περιοχή της βορειοαφρικανικής ομάδας που έμοιαζαν με λαβές πάλης, όπως αυτές που έκαναν ο Σασί και ο Μεριά στον Κέιν, ενώ δόθηκε ένα πέναλτι στην Τυνησία που σε σχέση με φάουλ που δέχτηκαν οι Αγγλοι, δεν έπρεπε να καταλογισθεί.

Στην Αργεντινή, το πρόβλημα δεν είναι το VAR αλλά η κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Λιονέλ Μέσι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα «La Nacion», σημειώνοντας πως πρωταρχικός στόχος πλέον του προπονητή Χόρχε Σαμπάολι είναι η ανύψωση του ηθικού του αρχηγού της ομάδας του.

Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram η σύζυγός του Αντονέλα Ροκούτζο στην οποία εμφανίζεται με τον Μέσι και τα τρία παιδιά τους. Στο μήνυμά της αναφέρει: «Πάντοτε μαζί και μαζί σου περισσότερο από ποτέ».

Τα πάει καλά με την ποπ μουσική

Ο Τζον Λένον, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο… Μάικλ Τζάκσον παίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρός. Σε συνέντευξή του στην «Ελ Παΐς», ο πορτογάλος κόουτς δήλωσε ενθουσιασμένος από την αντιπαλότητα του Ρονάλντο με τον Μέσι. «Τους παρομοιάζω με τον Λένον και τον ΜακΚάρτνεϊ. Αν ο ένας πάει καλά, ο άλλος θέλει να πάει ακόμα καλύτερα. Αν ο ένας μας δίνει το καλύτερο, ο άλλος μας προσφέρει το άριστο. Το μεγάλο ερώτημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι: πόσο μακριά;».

Από την κριτική του Κεϊρός δεν ξέφυγε φυσικά ο Νεϊμάρ. Αυτή τη φορά ο Πορτογάλος βρίσκει ομοιότητες του βασιλιά της ποπ με το νούμερο 10 της Σελεσάο.

«Προσοχή γιατί έρχεται ο Μάικλ Τζάκσον που δεν είναι άλλος από τον Νεϊμάρ. Βρισκόμαστε σε καλή στιγμή. Κάποιες φορές οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες του ποδοσφαίρου είχαν εξαφανιστεί για λίγο, αλλά δεν είναι φυσιολογικό. Το ποδόσφαιρο πάντα χαρακτηριζόταν από τους βασιλιάδες και τους πρίγκιπες. Σήμερα οι πρίγκιπες και οι βασιλιάδες βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, στο οποίο δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν».

Φιλοσοφώντας για το ποδόσφαιρο είπε ακόμα πως «η ομορφιά του είναι το αναπάντεχο που μας προσφέρει. Για να γίνεις πρωταθλητής δεν είναι αρκετό να διαθέτεις ομάδα με σπουδαίους παίκτες, πρέπει να είσαι λειτουργικός. Αυτό κάνει τη διαφορά».