Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου και οι οποίες απαιτούν τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μίλησε από τις Βρυξέλλες (στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. «Είναι σαφές ότι απέχουμε πολύ από τον στόχο αυτό καθώς δεν αντιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης και όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα. Στόχος είναι μια θεσμοθετημένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» είπε. Κύκλοι του υπουργείου, εξάλλου, επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους για το Προσφυγικό. Τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό συζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Δύσκολη η λύση. «Οριστική λύση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν υπάρχει και σίγουρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα», παραδέχθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.

Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους που αιτούνται διεθνή προστασία επεσήμανε πως το ουσιαστικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι εισροές στη χώρα μας είναι μεγαλύτερες από τις εκροές. «Και αυτό έχει να κάνει με τη στάση πολλών κρατών – μελών της ΕΕ που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά. Αποτέλεσμα, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, επωμίζεται δυσανάλογα βάρη». Μάλιστα σημείωσε πως ούτε εκκένωση των νησιών μπορεί να υπάρξει: «Και να το κάναμε αυτό, την επόμενη ημέρα ίδιος ή και μεγαλύτερος αριθμός κυνηγημένων ανθρώπων θα έρχονταν ή θα στέλνονταν από τα απέναντι παράλια». Στην ίδια εκδήλωση, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα σημείωσε πως «όταν σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης υψώνονται τείχη και φράκτες, η Ελλάδα επέμενε και επιμένει ότι το Προσφυγικό είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα».