Η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προχωρά τελικώς με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που θα ανέμενε κανείς. Σήμερα το μεσημέρι, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναμένεται να συγκληθεί και τελικώς να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να σταλούν οι επιστολές της Αθήνας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με αυτές η Αθήνα θα ενημερώνει ότι έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας και δεν έχει αντίρρηση στην έναρξη συνομιλιών για την ένταξη στους δύο οργανισμούς.

Ενταση. Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν χωρίς ένταση στο Κοινοβούλιο της γείτονος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ανέλαβε το δύσκολο έργο να παρουσιάσει τη συμφωνία, αλλά και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει την κλασική νομοθετική διαδικασία αλλά τη διαδικασία «fast track». Αυτή αφορά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται, όπως είπε, με πολιτικά κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου, σε τομείς όπως η περιφερειακή συνεργασία και η ανάληψη διεθνών υποχρεώσεων. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα ώστε ο λαός να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επιλέξει την ταχεία διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο με τη συμφωνία να συζητηθεί στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εκεί υπερψηφίστηκε με ψήφους 69 υπέρ και 40 κατά. Το VMRO – DPMNE έκανε λόγο για προδοτική συμφωνία και αποφάσισε να εγκαταλείψει την αίθουσα, ουσιαστικά μποϊκοτάροντας τη διαδικασία. Αυτό όμως επιταχύνει τις εξελίξεις διότι πλέον το νομοσχέδιο θα φθάσει ταχύτερα στην Ολομέλεια και όχι την Παρασκευή όπως αρχικά υπολογιζόταν. Ενδιαφέρον θα έχει με ποιο ακριβώς αριθμό βουλευτών θα υπερψηφιστεί, διότι θα φανεί η έκταση της υποστήριξης που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος. Το επόμενο στάδιο μετά την έγκριση από τη Βουλή θα είναι η υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο Ιβανόφ δεν θα υπογράψει (έχει περιθώριο επτά ημερών) με αποτέλεσμα ο νόμος να αναπεμφθεί στη Βουλή για να κυρωθεί ξανά. Εφόσον αυτό συμβεί, υποχρεούται να τον υπογράψει. Πρόκειται για ένα σκηνικό που σημειώθηκε και κατά την κύρωση του νόμου που έδινε στην αλβανική γλώσσα καθεστώς επίσημης γλώσσας του κράτους. Ωστόσο, η αρχική κύρωση κρίνεται επαρκής προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία των ελληνικών επιστολών.