Η συμμετοχή της Γερμανίας στην άτυπη συνάντηση εργασίας για το Προσφυγικό που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κυριακή είναι αυτονόητη. Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν κινητοποίησης της Ανγκελα Μέρκελ, που είχε συναντηθεί το προηγούμενο βράδυ στο Βερολίνο με τον Γιούνκερ.

Η καγκελάριος επείγεται για μια «ευρωπαϊκή λύση» ως απάντηση στην εθνική λύση με το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων που προωθεί η δεξιά Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας CSU και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Η συνάντηση της Κυριακής «θα προετοιμάσει το έδαφος και θα διερευνήσει τι είναι εφικτό», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Προς διερεύνηση είναι η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ για την επαναπροώθηση προσφύγων. «Η καγκελάριος επιδιώκει συμφωνίες και συμβάσεις με άλλες χώρες της ΕΕ που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση», εξήγησε ο εκπρόσωπος. Απαντώντας χθες στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν η καγκελάριος επιδιώκει τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η καγκελάριος θα ανταλλάξει απόψεις με τους ηγέτες εκείνων των χωρών που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ. Και τότε θα δούμε ποιοι είναι αυτοί και τι θα προκύψει από αυτήν την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση εργασίας».

Η σύμβαση – πρότυπο. Μοντέλο αποτελεί η συμφωνία που υπάρχει ήδη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, βάσει της οποίας η Ιταλία παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα και μπαίνουν στη Γαλλία. Το μοντέλο αυτό θέλει να χρησιμοποιήσει και η Γερμανία με διμερείς συμβάσεις επαναπροώθησης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ μέσω των οποίων έφτασαν. Τέτοιου είδους διμερείς συμβάσεις θα μπορούσε να κλείσει η Γερμανία με Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία.

Οι διμερείς συμφωνίες δεν συνδέονται με χρηματική ενίσχυση εκ μέρους της Γερμανίας. «Δεν είναι αυτή η αρχή με την οποία κινούμαστε», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαχωρίζοντας τις διμερείς συμβάσεις μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ από το σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, το οποίο προβλέπει χρηματική ενίσχυση της Τουρκίας.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε σε αποσυμφόρηση της Ελλάδας και σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο», είπε ο Ζάιμπερτ. Αλλά πρόκειται για συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας, που είναι πρότυπο και για άλλες τρίτες χώρες, όχι για διμερείς συμφωνίες χωρών-μελών της ΕΕ μεταξύ τους που θα συζητηθούν την Κυριακή.